RISE Project: Viorel Hrebenciuc a detinut conturi secrete in banca HSBC din Geneva. Conexiunea cu afacerea MEGAPOWER

T.d. | 10.02.2015

Pe aceeași temă

Pe lista clientilor bancii elvetiene HSBC se afla si influentul lider al Partidului Social Democrat (PSD), Viorel Hrebenciuc. Potrivit unei anchete a jurnalistilor de la RISE Project, Hrebenciuc a detinut conturi secrete in Geneva, conturi pe care le-a administrat impreuna cu o persoana-cheie in afacerea Megapower. Potrivit documentelor analizate, ce acopera intervalul 1974-2007, in cauza este vorba despre transferuri bancare de peste 100 de miliarde de dolari, in schema fiind implicati politicieni, celebritati, oameni de afaceri din toata lumea.
 

Conturile Hrebenciuc-Deutsch

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.
 

Afacerea Megapower

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.  Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.

HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, este acuzata ca ar fi obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi. Raportul se bazeaza pe o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008. Aproximativ 220 de clienti ai bancii, cu conturi de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc.

 

Citeste integral pe RISE Project.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22