Roberta Metsola: România trebuie să beneficieze de benecieze de ce oferă UE: libertatea de mișcare

Redactia | 12.09.2023

Președinta Parlamentului European a spus că România nu are doar o problemă financiară pentru că nu aderă la spațiul Schengen, pentru că „la mijloc e mai mult de atât”.

Pe aceeași temă

Roberta Metsola a declarat marți, la Strasbourg, că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să „vedem astfel de decizii luate în cazul unor țări care luptă în războaie sau așteaptă ani de zile, doar ca să li se spună nu”.

Refuzul cancelarului austriac Karl Nehammer de a primi România și Bulgaria în Schengen vine la pachet cu un sentiment anti european, spune Metsola. Problema financiară a ridicat-o ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care luni a declarat că România ar putea cere despăgubiri din cauza pierderilor înregistrate de transportatori, estimate la 2% din PIB, din cauză că nu facem parte din spațiul Schengen.

 „Pentru o țară asupra căreia, acum 12 ani, Parlamentul și Comisia au căzut de acord că nu există niciun obstacol legal sau politic ca să adere la Uniune, este esențial ca ea să beneficieze de unul dintre cele mai bune lucruri pe care le oferă statutul de stat membru al UE: libertatea de mișcare.

Mă tem pentru acei oameni care vor să distrugă creșterea Europei. Pentru că acei oameni care vor să facă asta, nu vor să construiască o majoritate. Construiești o majoritate cu un centru pro-european, la care trebuie să se lucreze din greu și care merită. Probabil greșeala care a fost făcută este că atunci când a apărut sentimentul de frustrare asupra acestor decizii, el a fost ignorat”, a mai explicat președinta Parlamentului European.

Declarația Robertei Metsola vine la nouă luni după ce Guvernul Austriei a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Președinta PE a vorbit cu jurnaliștii în cadrul unui briefing de presă, la Strasbourg. Parlamentul European s-a reunit în sesiune plenară din 11 septembrie până pe 14 septembrie.

În luna iulie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care, indirect, face din Austria o problemă a Uniunii Europene, veto-ul său fiind considerat a lovi la temelia construcției comunitare.

Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”.

Eurodeputații au cerut Comisiei și Consiliului să facă posibilă aderarea la Schengen a României și Bulgariei până la finalul acestui an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22