România a cumpărat cu 44 milioane euro două nave de pompieri de la compania olandeză Damen

L. G. | 11.10.2022

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Ministerul Afacerilor Interne a semnat marți cu compania olandeză Damen un contract pentru cumpărarea a două nave multirol pentru pompieri.

Pe aceeași temă

Contractul a fost semnat într-o ceremonie publică, iar șeful IGSU, Raed Arafat, a declarat că cele două nave costă 20 milioane euro, respectiv 24 milioane de euro.

De remarcat că acest contract e semnat cu o zi înainte de vizita în România a premierului olandez Mark Rutte, care urmează să discute cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

G4Media a scris în septembrie că Olanda e singura țară care mai ridică probleme față de aderarea României la Schengen. Un partid junior din coaliția guvernamentală condusă de Rutte ar avea rezerve față de intrarea României în Schengen.

De remarcat că Raed Arafat nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă. Sumele necesare pentru realizarea achiziției sunt din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Proiectului Viziune 2020. Cele două nave sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și stingerea incendiilor.

În portalul achizițiilor publice există o licitație lansată de IGSU la 1 iunie 2022 pentru două nave multirol, în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, iar singurul participant la licitație este compania olandeză DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM B.V.

Arafat a mai spus că cele două nave vor fi construite de compania olandeză Damen la șantierul său din Galați.

Reamintim că România a mai făcut o achiziție controversată de ambarcațiuni înaintea aderării la UE. Compania britanică BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării de către guvernul Năstase a doua fregate second-hand, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Guvernul Năstase a fost acuzat că a semnat contractul pentru a facilita un răspuns pozitiv al Marii Britanii la cererea de aderare la UE.

Totodată, reamintim că ministrul Economiei din actualul Guvern, Florin Spătaru, a lucrat anterior la Damen, timp de mai mult de trei ani, fiind Director HR (resurse umane) & Corporate Affairs la Șantierele Navale Damen Mangalia (Judeţul Constanţa) (din iulie 2018 până a fost numit).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22