România a devenit singurul furnizor de energie electrică al Republicii Moldova

L. G. | 03.11.2022

România a devenit singurul furnizor de energie electrică a R. Moldova, după ce Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană a încetat livrările pe malul drept al Nistrului.

Pe aceeași temă

De două zile, Republica Moldova nu mai primește electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană.

În aceste condiții România va asigura, prin intermediul contractelor de avarie, 90% din necesarul de energie electrică al Moldovei.

Moldova a procurat întreaga cantitate de energie din România, inclusiv pentru acoperirea deficitului care reprezintă 14%, a anunțat joi dimineață la Radio Chișinău, directorul Energocom, Victor Bânzari. „Întreaga cantitate de energie este procurată din România, chiar și pentru acoperirea deficitului. Avem în prezent semnate contractele cu OMV Petrom și Nuclearelectrica. Astăzi am mai identificat un producător și până seară sper că vom reuși să semnăm contractul. Da, e prima dată când cumpărăm așa o cantitate mare de energie din România. Ce nu am avut acoperit din contracte am procurat de la bursa OPCOM”, declară Victor Bânzari.

Malul drept al Nistrului nu mai primește de marți energie electrică de la centrala de la Cuciurgan după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol nu au reușit să ajungă la un compromis ca să semneze contractul de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie. Mai mult, este aproape finalizată încă o înțelegere cu un alt producător de energie electrică din România, a mai spus, joi, Victor Bânzari.

Reprezentanții Energocom, companie desemnată pentru a încheia contractele de achiziționare a energiei electrice, au procurat 7802 de MWh de lumină de la OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România. Chiar și așa, țara vecină a avut marți, 1 noiembrie, un deficit de peste 1600 de MWh.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din guvernul de la Chisinau, Andrei Spînu, a cerut tuturor cetățenilor să economisească în continuare energia.

,,Vreau să mulțumesc instituțiilor Guvernului care au depus un efort considerabil pentru a reduce consumul de energie electrică. Conform datelor, clădirile administrate de Guvern în luna octombrie au redus cu 23% consumul de energie electrică. Iar în Casa Guvernului s-a redus cu 30%. Primesc multe mesaje de susținere a efortului de economisire și de la Administrațiile Publice Locale. Vă încurajez să continuăm. Fiecare bec stins înseamnă o țară mai independentă energetic. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu am consumat-o!”, a punctat Andrei Spînu.

Din data de 14 octombrie, România a început furnizarea energiei electrice către Republica Moldova. Inițial, partea română asigura necesarul de 30% pe care țara vecină nu-l mai poate primi din Ucraina, din cauza bombardamentelor ruse. Acest lucru a fost posibil, după ce au fost operate modificări ale legislației.

,,Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova»”,  a transmis atunci ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

,,Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova”, a completat oficialul român.

Iar din data de 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan a livrat malului drept al Nistrului o cantitate mai mică de 70%, din volumul contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a explicat că așa-zisele autorități transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale din Rusia către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22