Romania a fost exclusa de la Eurovision 2016, din cauza datoriilor TVR

Vlad Toma | 22.04.2016

TVR anunta astazi ca Romania nu va mai participa la concursul Eurovision 2016, EBU decizand sa o excluda, din cauza neplatii datoriilor pe care Televiziunea publica le avea.

Pe aceeași temă

 

EBU a retras serviciului public de televiziune din România dreptul de a participa la pentru neplata datoriilor care totalizează 16 milioane de franci elveţieni. Decizia a fost luată după termenul limită dat Guvernului de a face demersurile necesare pentru plata datoriei, termen care a expirat miercuri, 20 aprilie.

 

Ingrid Deltenre, directorul general al EBU, a spus ca desi aceasta actiune "este regretabila, EBU a fost dezamagit de faptul ca toate incercarile de a rezolva aceasta problema nu au primit niciun raspuns din partea Guvernului roman. EBU a tinut cont de hotararea Ministerului de Finante roman de a trece TVR in insolventa pentru a duce la o restructurare serioasa a acestei institutii... Faptul ca TVR nu si-a platit datoriile pentru o perioada lunga de timp afecteaza stabilitatea financiara a EBU..."

 

***

 

Conform declaratiilor facute de fostul sef al TVR, Stelian Tanase, la finalul anului 2014, datoria TVR s-a ridicat la peste 700 de milioane de lei, 440 de milioane reprezentand datoria catre bugetul de stat. In 2015 au existat venituri de 492 de milioane de lei, cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei.

 

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a trimis o scrisoare Parlamentului, la inceputul lunii aprilie, in care prezinta cateva solutii pentru salvarea SRTV si a SRR. Dragu considera ca insolventa ar fi o buna metoda de rezolvare a situatiei Televiziunii Romane deoarece ar avea anumite avantaje in raport cu alte posibile solutii.

 

Potrivit scrisorii trimise Parlamentului, citata de Hotnewsprima varianta avuta in vedere de ministru ar fi reorganizarea SRTV si SRR ca doua institutii publice, finantate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.  

 

Daca se merge pe aceasta varianta, Parlamentul trebuie sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege care sa prevada reorganizarea SRR si SRTv si sa rectifice Legea bugetului de stat pe 2016.  

 

''Mentionam ca reorganizarea SRTv ca institutie publica presupune ca deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar in 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei - datorii comerciale si cheltuieli de functionare'', se arata in scrisoare. 
 

O alta varianta ar fi reorganizarea Televiziunii si Radioului ca societati comerciale, dar, in cazul in care nu sunt achitate datoriile restante sau societatile inregistreaza alte datorii restante, procedura de insolventa ar putea fi ceruta de orice persoana interesata.  
 

Reorganizarea ca regii autonome de interes national reprezinta o alta posibila solutie.  
 

Ministrul mai arata ca, oricare ar fi solutia aleasa, este necesar sa se prevada instituirea obligatiei de colectare a taxelor de catre toti furnizorii de energie electrica si limitarea comisionului perceput de catre acestia.Intrarea SRTv in insolventa este solutia cu cele mai multe avantaje, in opinia semnatarului, ceea ce ar presupune ''adoptarea in regim de urgenta a unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea 41/1994, in sensul ca SRTv si SRR li se pot aplica numai acele dispozitii din legea 85/2014 pentru procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa care vizeaza redresarea activitatii si de excludere totala a procedurii falimentului"".  
 

Anca Dragu numeste, printre avantajele declararii insolventei TVR, posibilitatea redresarii companiei printr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii - electricitate, gaze natural, apa, servicii telefonice - de a schimba, refuza sau de a intrerupe serviciiile. TVR ar putea sa participle la licitatii si nu ar mai plati dobanzi, majorari sau penalizari pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii, mai arata ministrul in scrisoarea citata de Hotnews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22