Romania Curata, plangere contra SRI: Nu a declasificat informațiile legate de Hexi Pharma

Vlad Toma | 18.07.2016

Romania Curata anunta ca Societatea Academică din România a depus o plangere prealabila si o reclamatie administrativa impotriva SRI din cauza refuzului acestei institutii de a desecretiza informările pe care a anuntat ca le-a trimis în legătură cu Hexi Pharma şi infecțiile nosocomiale din spitalele româneşti.

Pe aceeași temă

 

Romania Curata arata ca a depus o cerere in acest sens la inceputul lunii iunie insa SRI a refuzat declasificarea informatiilor.

 

"Prin răspunsul neasumat de vreo persoană fizică, nesemnat, înregistrat sub nr. 45103/2016 al Șefului Sectorului Relații cu cetățenii s-a respins cererea noastră, prin care am solicitat atât desecretizarea informărilor legate de problemele indicate mai sus, cât și publicarea informărilor făcute diferiților beneficiarii", anunta Romania Curata.

 

Conform sursei citate, daca SRI refuza sa declasifice aceste informatii, opinia publica poate crede fie ca SRI nu a urmarit acest fenomen si nu a informat institutiile abilitate, fie SRI a transmis informatii despre aceste nelegalitati dar institutiile abilitate nu si-au facut datoria.

 

Romania Curata solicita SRI sa revina asupra deciziei de desecretizare a informările despre Hexi Pharma și îmbolnăvirile nozocomiale considerand ca, conform legislatiei in vigoare, informatiile legate de sanatatea publica nu trebuiau de la bun inceput clasificate.

 

Cititi descrierea integrala a cazului pe romaniacurata.ro

 

***

 

Comisia parlamentara pentru controlul SRI a anuntat, in contextul scandalului legat de diluarea dezinfectantilor din spitale, ca SRI a transmis organelor de aplicare a legii 22 de documente de informare care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni si ca in momentul de fata exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala.

 

In perioada 2011 - 2016, SRI ar fi transmis in total 115 documente de informare catre presedintii Romaniei, prim-ministri, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministrii Sanatatii, alti ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale in care erau vizate infectiile intraspitalicesti sau care abordau si subiectul infectiilor nosocomiale. 

 

In ceea ce priveste Hexi Pharma, SRI ar fi trimis organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la favorizarea Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale, nerespectarea de catre firma amintita a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor, precum si despre vicierea procesului de atribuire a contractelor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de comisie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22