România riscă sancțiuni dacă nu combate traficul de persoane

Redactia | 24.05.2022

România riscă sancțiuni și riscă să pună în pericol parteneriate, inclusiv parteneriatul cu Statele Unite dacă nu își îmbunătățește situația combaterii traficului de persoane.

Pe aceeași temă

Avertismentul a fost lansat într-un interviu pentru Digi24 de ministrul de interne, Lucian Bode, care nu exclude o eventuală modificare a legislației pentru a evita ca traficanții să obțină sentințe blânde în justiție.

Ministrul de interne s-a întors recent din Statele Unite, unde a discutat cu directorul Biroului de monitorizare și combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de Stat, în condițiile în care România este principalul furnizor de carne vie pe piața europeană. Timp de trei ani consecutiv, România a fost încadrată la nivelul 2, pe „Watch list” în raportul SUA privind traficul de persoane.

Întrebat ce i-au spus oficialii americani și ce riscă România dacă ar retrograda și mai mult, la nivelul 3 al sistemului de clasificare american, ministrul Lucian Bode recunoaște că „sunt riscuri enorme”.

„Sunt riscuri enorme pe care România le-ar înregistra în momentul în care am ajunge, Doamne ferește, în pilonul 3. Departamentul de Stat publică un raport anual. Astăzi suntem într-o într-o galerie nu tocmai onorabilă. „Watch list”, pilonul 2, înseamnă Belarus, Congo, Mali, Pakistan, Senegal, acestea sunt țările unde ne aflăm astăzi, iar pilonul 3 ar însemna Afganistan, China, Iran, Coreea de Nord, Rusia și Siria”, a arătat ministrul de interne.

„Am evidențiat, normal, angajamentul României în ceea ce privește combaterea acestui flagel. În 2021 au fost cercetate pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, 911 persoane, față de 523 de persoane câte au fost cercetate în 2020. Semnalele pe care le-am primit de la oficialii Departamentului de Stat au fost pozitive și, până la urmă, eu sunt încrezător că acest dialog pe care l-am avut la cel mai înalt nivel și progresele pe care le-am evidențiat vor conta în evaluarea pe anul acesta”, a spus Lucian Bode.

România va găzdui un centru de investigații transfrontaliere

În statistici, mii de români apar ca victime ale exploatării sexuale. Oficial, una din trei prostituate din Europa este româncă. Pentru a combate traficul de persoane este nevoie și de lichidarea rețelelor, pentru că altfel ele se refac foarte rapid. Întrebat câte rețele de trafic de persoane au fost destructurate de când se află la conducerea Ministerului de Interne, Lucian Bode a spus că sunt „de ordinul sutelor”, incluzând aici și traficul de migranți.

El a anunțat, în context, că la București va funcționa un centru de investigații transfrontaliere.

Pe de altă parte, ministrul nu exclude o modificare a legislației, a Codului de procedură penală, pentru a nu mai permite pedepse blânde în cazul traficanților de carne vie.

„Munca polițiștilor este de foarte, de cele mai multe ori, extrem, extrem de periculoasă. Practic, prin astfel de decizii, pe care nu le putem comenta, sunt decizii definitive ale instanței, le este subminată activitatea, trebuie să recunoaștem acest lucru. Noi trebuie să modernizăm legislația și să ținem pasul cu vremurile și dacă se va impune, să ne uităm la Codul de procedură penală, spre exemplu - sigur, la inițiativa titularului de portofoliu, și aici mă refer la Ministerul Justiției. Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”, a declarat Lucian Bode în interviul pentru Digi24.

Cazul rețelei de la Câmpulung, ai cărei membri au fost prinși, dar au primit pedepse cu suspendare, este cunoscut. Sentința blândă le-a permis acestora să-și refacă rapid rețeaua și să-și extindă activitatea peste graniță, iar una dintre fetele obligate de ei să se prostitueze a fost ucisă în Elveția. Un alt caz este la Galați, unde 7 suspecți de proxenetism au primit înlocuirea pedepsei de închisoare preventivă cu cea de închisoare la domiciliu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22