Romania sindicalista. Alianta Bugetarilor ameninta cu greva generala pe timp nelimitat

Fara Autor | 05.10.2009

Pe aceeași temă

Sindicalistii din Alianta Bugetarilor au organizat cele mai ample proteste de dupa 1989, in contextul in care peste 800.000 de salariati din administratia publica, sanatate si invatamant au intrat in greva. Negocierile cu premierul Emil Boc si ministrul Gheorghe Pogea nu au dat rezultate, sindicalistii amenintind cu greva generala pe timp nelimitat.

Elevii nu merg la scola, spitalele nu fac internari decat in regim de urgenta, iar directiile generale de finante publice, administratiile financiare, directiile de colectare taxe, casele de pensii, somaj, primariile si vamile sint inchise, relateaza NewsIn. Bugetarii protesteaza, astfel, fata de disponibilizari si grila legii unice de salarizare. Greva de luni va fi urmata de proteste de strada programate sa aiba loc, miercuri, in Capitala.

"In total, este vorba de peste 800.000 de bugetari din sanatate, invatamant, administratie publica si locala", a declarat Razvan Bordeianu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Locala din cadrul SED LEX.

"Va fi cea mai mare actiune de acest gen din istoria recenta a tarii", a declarat la RFI presedintele Aliantei Nationale a Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica. Ne nemultumesc legea unica a salarizarii, concedierile masive si cele zece zile de concediu fortat. Ne deranjeaza foarte mult si modul in care s-a purtat dialogul. Guvernul si-a asumat raspunderea fara sa consulte pana la capat partenerii sociali. Sper ca politicienii sa fie inteligenti si sa ne cheme la discutii. Noi nu avem niciun interes sa facem greva. Daca nu va fi asa, in curand vom avea si o greva generala pe termen nelimitat", avertizeaza Marica.

Negocieri esuate

In urma intalnirii cu ministrul Muncii, Gheorghe Pogea, si premierul Emil Boc sindicalistii au anuntat ca nu s-a rezolvat niciuna dintre problemele ridicate de ei, drept urmare protestele vor continua si in etapa a doua si, daca va fi nevoie, vor face greva generala pe termen nelimitat.

"In urma discutiilor de azi (luni n.red.) cu reprezentantii Guvernului nu s-a rezolvat niciuna din cererile noastre. De aceea, protestele bugetarilor vor continua si in etapa a doua pana o sa determinam o schimbare radicala in comportamentul Guvernului Romaniei. Nu vrem sa mai participam la un monolog, ci la discutii sincere, deschise si transparente", a declarat Aurel Cornea, de la FSLI, citat de ziare.com.

Alianta Bugetarilor din Romania a anuntat ca va continua formele de lupta sindicala, inclusiv greva generala pe timp nelimitat, daca Guvernul isi va mentine atitudinea de nepasare in continuare.

"Programul nostru are si anumite parti specifice pentru fiecare sector de activitate. De exemplu, in invatamant, am decis sa nu trecem notele in actele oficiale. Si sistemul de sanatate are propriile probe de lupta. Iar ca forma generala vom continua cu actiuni de protest", au mai anuntat liderii bugetarilor.

Boc: Guvernul ramine fara bani daca satisface solicitarile sindicalistilor

Primul ministru Emil Boc a declarat luni ca, daca Guvernul ar raspunde pozitiv la toate solicitarile sindicalistilor, plata salariilor si a pensiilor ar putea avea de suferit. In acelasi timp, el a asigurat ca afirmatia sindicalistilor potrivit careia salariile lor vor scadea dupa aplicarea Legii unice de salarizare este falsa.

"Nu vom scadea salariile, iar noua lege nu va duce la o reducere a salariilor in plata. Nu este adevarata afirmatia ca prin noua lege se diminueaza salariile profesorilor. De asemenea, cele 10 zile de concediu fara plata nu vor afecta nici ele salariul in plata al bugetarilor", a spus Emil Boc, citat de HotNews.ro.

Premierul Emil Boc a mai declarat ca o comisie special infiintata va discuta cu sindicatele pentru imbunatatirea Legii salarizarii unice.

"Va fi creata o comisie care va discuta cu sindicatele pentru ca Legea salarizarii unice sa fie imbunatatita. Aceasta comisie va lucra pana la sfarsitul lunii iunie", a declarat Boc.

"Daca sindicatele vin, intr-o saptamana sau intr-o luna, cu o noua ierarhizare a grilelor salariale, care se incadreaza in banii pe care ii avem si o semneaza toti, sunt dispus sa o promovez", a declarat, luni, premierul Emil Boc, atragind insa atentia ca nu poate sa renunte la cele 10 zile de concediu fara plata.

Pogea: Procesele de reforma nu sunt intotdeauna masuri populare

"Invitatia pe care am adresat-o sindicatelor este sa tina cont de aceasta situatie de criza. Intalnirea de astazi a vrut sa arate deschiderea noastra spre dialog. Orice masura pe care o luam trebuie sa tina cont si de ceea ce se intampla in sectorul privat, nu putem fi decuplati de acest sector, ai carui salariati au fost cei mai afectati de criza. Fac apel la toti cei care lucreaza in sectorul public sa gasim un echilibru", a afirmat ministrul Finantelor si Muncii, Gheorghe Pogea, la finalul discutiilor cu sindicalistii.

Pogea a mai adaugat ca "Cheltuielile de functionare a statului sunt nepermis de mari", dezvaluind ca "O treime din taxele colectate de stat merge la plata bugetarilor."

"Este un mare avantaj pentru Romania sa mentina acordul de finantare cu FMI. Pachetul de finantare externa a asigurat stabilitatea macroeconomica. Guvernul poate plati pensiile, salariile si banii de investitii, exista resursele necesare. Cele 10 zile de concediu fara plata reprezinta o masura preferabila desfiintarii sau reducerii locurilor de munca. Pentru 2010, veniturile raportate la anul 2009 nu vor fi mai mici", a incheiat ministrul Finantelor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22