România va vota împotriva lui Kovesi la Consiliul UE, anunță Dăncilă. Două scenarii

Dora Vulcan | 19.09.2019

PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european, motiv pentru care Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE va vota împotrivă, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

Pe aceeași temă

Contrar informațiilor care au apărut pe surse în ultima vreme, potrivit cărora guvernul și-ar fi modificat poziția față de candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European, Viorica Dăncilă a declarat că PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.

Ea invocă suspiciunile care există asupra lui Kovesi și spune că mai întâi să se lămurească situația, făcând referire la dosarul deschis de Secție Specială pe numele fostului procuror-șef al DNA.

Dăncilă a anunțat că Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotrivă.

”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a spus Dăncilă.


COREPER se reunește joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.

Ședința vine în contextul în care marți, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: Parlamentul European pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.

Potrivit unor surse europene, sunt două scenarii pentru cum ar putea decurge lucrurile, scrie Hotnews.ro, care citează surse europene.

Primul dintre ele ar fi să se ceară un vot pentru cei trei candidați rămași în cursă, mai exact Laura Codruța Kovesi, candidatul francez Jean-Francois Bohnert, care nu s-a retras încă deși a fost nominalizat la sefia Parchetului Naţional Financiar, și germanul Andres Ritter.

Al doilea scenariu este ca ambasadorul Finlandei, care deține președinția Consiliului UE, să testeze în COREPER susținerea pe care o are Laura Codruța Koveși și să ceară un vot doar pentru ea, susțin aceleași surse.

Potrivit surselor citate, în ambele variante Laura Codruța Kovesi are prima șansă, spre deosebire de testul de la declanșarea procedurii, când Bohnert s-a clasat pe primul loc.

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a transmis pe 19 iulie președintelui Klaus Iohannis că va retrage dandidatura lui Jean Francois Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea EPPO.

Cei doi șefi de stat au avut o convorbire telefonică în care „au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, se arată în acest comunicat.

De asemenea, și alte state și-au schimbat poziția. Este vorba despre Bulgaria, Grecia și Croația.

Premierul bulgar Boyko Borisov a anunțat la finalul lui iulie că va susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, deși țara sa s-a opus inițial numirii fostei șefe a DNA în fruntea instituției europene. Schimbarea sa de poziție a venit după negocierile pe care președintele Iohannis și liderul PNL le-au purtat cu premierul bulgar, după ce Ludovic Orban a avut o deplasare în țara vecină.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22