Romanian Business Leaders către premier: Nu puteți crește salariile fără performanță

Dora Vulcan | 07.03.2017

In Romania, muncesc 5,2 milioane de oameni, 2,5 milioane in firme private romanesti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). In sectorul bugetar lucreaza 1,2 milioane de oameni cu un salariu mediu de 2.300 de lei, se arata intr-o scrisoare a RBL către premier și miniștrii Muncii și Finanțelor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Reprezentantii Romanian Business Leaders (RBL)  sustin cresterea salariilor bugetare, cat timp acestea vin după o evaluare a performantei, scaderea personalului bugetar si incadrarea intr-un buget fix total.

 

 

 

Scrisoarea deschisa, transmisă de RBL

 

"Incercati pentru un minut sa va puneti in pielea unui antreprenor sau manager din Romania.

 

Ca sa va usuram acest exercitiu, iata cum se vad lucrurile din teren.

 

Aveti in maini cel mai fragil buget din Uniunea Europeana. Romania are cea mai mica pondere a veniturilor publice in PIB (24,7%) si este foarte probabil ca veniturile bugetare sa se prabuseasca din 2018, odata cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adica tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astazi in Romania.

 

La firul ierbii, inseamna ca ne obligati sa avem grija de angajatii nostri intr-un mod nociv pentru ei. Cand afacerile devin nesustenabile, locurile de munca ale acestor oameni sunt puse in pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astazi.

 

Ori noi, antreprenorii si managerii, stim cel mai bine cum sa ne motivam angajatii. Oricum suntem astazi intr-o piata a muncii dificila si stim cat de greu este sa ii pastram in companiile noastre. In niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare si de reguli schimbate in  timpul jocului.

 

Fara indoiala, sustinem cresterea salariilor in sectorul public, ca mod de a atrage buni profesionisti. Dar nu puteti creste salariile daca va uitati sincer la performanta din sistemul public. Suntem primii suporteri ai cresterii salariilor bugetare, cat timp vin cu evaluarea performantei, scaderea personalului bugetar si incadrarea intr-un buget fix total.

 

Astazi, in Romania, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumatate (2,5 milioane de angajati) lucreaza in firme private romanesti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). In acelasi timp, in sectorul bugetar lucreaza 1,2 milioane de oameni care castiga un salariu mediu de 2.300 de lei.

 

Prin legea salarizarii unitare pe care o promovati zilele acestea, in urmatorii patru ani, media salariului in sectorul public urmeaza sa urce cu 56%.

 

Si atunci, va intrebam: cum aveti grija, de fapt, de soarta platitorilor de taxe din Romania, din ai caror bani platiti salariile promise?

 

Ati afirmat public ca aveti grija de antreprenorii autohtoni. Ne intrebam daca nu cumva chiar ei vor plati factura. Va rugam sa mai adunati o data incasarile bugetare din ianuarie si februarie si sa faceti regula de trei simpla".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22