Romanian Business Leaders: Taxa pe lăcomie ar putea să ducă rata inflației la finalul 2019 la 10-12%

Laurentiu Gheorghe | 05.02.2019

Asociația antreprenorilor și managerilor din România, Romanian Business Leaders (RBL) susține că OUG 114 va fi modificată, așa cum a procedat PSD și cu taxa pe stâlp sau supraacciza, pentru a evita criza.

Pe aceeași temă

„În ultimii 2-3 ani ne-am obișnuit cu decizii luate fără consultare. Observăm că unii dintre membrii Guvernului recunosc ca au fost niște gogomănii deciziile luate acum 2-3 ani. Taxa pe stâlp e un exemplu. A fost primită cu entuziasm în domeniul politic. Efectele au fost extrem de grave la companiile din domeniul energiei. După un an a fost scoasă. O altă taxă a fost supraacciza la carburant, la care ulterior s-a renunțat. A fost apoi Split TVA. Anul trecut discutam despre transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Acum dă naștere la tensiuni enorme în ceea ce privește administrația publică locală. Acele taxe mergeau spre primării și acum au constatat primăriile că nu au bani", a declarat Dragoș Roșca, președintele RBL, relatează HotNews.ro.

Potrivit acestuia, se merge înainte pe decizii luate într-un cadru restrâns, fără consulare. Astfel antreprenorii se trezesc cu măsuri luate peste noapte fără ca să știe de ele.

„O decizie economică proastă nu poate să aibă perpetuitate. Nu cred că va exista în forma asta. Întrebarea este cât timp va sta în forma asta. Putem ajunge mulți în imposibilitatea plății taxelor. Atunci țara va avea probleme. România a avut perioade, în deceniul pierdut, când companiile au fost în imposibilitatea de a plăti taxele cu un sistem bancar care se prăbușea”, a mai spus Dragoș Roșca.

La rândul său, Dragoş Petrescu, vicepreședinte Romanian Business Leaders și deține lanțurile de restaurante City Grill, a spus că se așteaptă ca inflația să crească la 10-12%.

"OUG 114 a fost creată ca fiind o acțiune împotriva lăcomiei companiilor, cu predilecție străine, și datorită acestei lăcomii, se dezvoltă prea mult, au profituri prea mari. Această marketare este una falsă. În realitate companiile românești vor fi cele mai afectate. Antreprenorii români vor fi cei mai afectați. Companiile străine vor găsi calea de a găsi resurse la nivel internațional cu incidență locală. Cumva, ele vor supraviețui. Noi, IMM-urile, unde să mergem?", a precizat Petrescu.

"Noi avem riscul din cursul valutar. Chiria pe piața de retail, o vedem între 5-10% în plus, costul cu resursa umană între 10-15%, că ne așteptăm la o creștere a bazei salariului minim. Costurile cu energia care, din păcate sunt foarte greu de estimat, noi am pus un cost de 20-30% (în plus n.r.) pe tot anul. Aceste costuri suplimentare nu pot fi incluse în creșterea prețurilor. Tu sacrifici rezervele de investiții. Marja de profitabilitate este astăzi în prognoză foarte aproape de zero", a explicat Petrescu.

„Ne uităm al istoria ultimelor 2 luni (pe energie n.r.). Creșterea din meniu trebuie să fie în linie cu inflația. Inflația va fi sub mare presiune. Depindea de creșterea costului cu forța de muncă. Acum se adaugă cursul valutar și energia. Dacă ne așteptam la o inflație de 5%, astăzi realist, dacă lucrurile nu se schimbă, ne putem duce spre 10-12%”, a atenționat proprietarul City Grill.

La rândul să Tiberiu Moisa, director general adjunct Banca Transilvania, a spus că declarațiile de luni ale consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare, reprezintă un început de dialog.

"Eu le-am văzut (declarațiile n.r.) ca pe un început de dialog. Aștept cu interes să vedem unde va duce această discuție", a spus Moisa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22