Românii au economisit cinci miliarde de euro în plină criză

Fara Autor | 02.01.2011

Pe aceeași temă

Scăderea veniturilor și creșterea șomajului nu au dus și la reducerea economiilor depuse de populație la bănci. Dimpotrivă, acestea au crescut cu aproape 23 de miliarde lei (echivalentul a cinci miliarde de euro) în cei doi ani de criză, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Națională a României (BNR). Mai precis, sumele depozitate de persoanele fizice la bănci s-au mărit de la de la aproape 78 de miliarde de lei, în octombrie 2008, la aproape 101,5 miliarde de lei în octombrie a.c.

 



Bancherii pun majorarea economiilor pe seama restrângerii cheltuielilor populației. "E reflectarea lipsei de încredere în viitor, când nu ai încredere în viitor, strângi cureaua cât poți și pui deoparte bani albi pentru zile negre", explică Răzvan Munteanu, vicepreședinte Raiffeisen Bank, citat de Evenimentul zilei.



 
În lunile septembrie și octombrie ale acestui an, valoarea economiilor populației a stagnat, motiv pentru care bancherii s-au gândit că există posibilitatea ca ele să înceapă să scadă ca urmare a faptului că populația va sparge puşculița pentru a-și satisface unele nevoi. Însă, în noiembrie, sumele totale depuse de români la bănci au crescut la aproape 101,6 miliarde de lei de la circa 100,7 miliarde de lei la sfârşitul lui octombrie.




Cea mai mare parte a economiilor populației, 61% din total, se află în depozite în lei. Depozitele în moneda națională ale persoanelor fizice însumau circa 62 de miliarde de lei, în creștere cu 4,7% (în termeni nominali) comparativ cu sumele atrase de bănci în urmă cu un an.




Preferința pentru economisirea în lei este determinată de dobânzile mai mari care sunt plătite de bănci la acestea în comparație cu cele remunerate la sumele în valută.




Dobânzile la depozitele în lei sunt de până la 8% pe an. Banca Comercială Carpatica plătește dobânzi la acest nivel pentru economiile în lei, iar BCR oferă dobânzi de 8% în cadrul unei promoții care se derulează până pe 31 decembrie.




De la 1 ianuarie, dobânzile plătite de această bancă vor fi de 6,4% în cazul depunerilor mai mici de 5.000 de lei.




Pe următorul loc în clasamentul celor mai mari randamente nominale la depozite sunt dobânzile de 7,75% plătite de ATE, Garanti și Millennium Bank
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22