Românii blocați la granița austriaco-ungară vor avea un „coridor umanitar” până miercuri, ora 06:00

Laurentiu Gheorghe | 17.03.2020

Ungaria va deschide marți, la ora 21:00, până miercuri la ora 06:00, un „coridor umanitar” pentru românii care vor să tranziteze Ungaria pentru a reveni în țară, a anunțat ministrul austriac de interne.

Pe aceeași temă

La granița austriaco-ungară sunt blocați aproximativ 6.000 de cetățeni români, cu peste 600 de autovehicule de la miezul nopții, când Ungaria a interzis accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării.

Până la ora 00:00, vor putea trece și cetățenii bulgari, după această oră urmând ca să fie permisă doar tranzitul cetățenilor români, până miercuri la ora 06:00.

Ungaria și-a închis granițele pentru romani, ceea ce a făcut să existe mari probleme la punctele de trecere a frontierei, a comentat ministrul Nehammer. Pentru rezolvarea lor, va fi deschis un coridor, a precizat el.

Potrivit acestuia, probleme există și la granița Austriei cu Germania, în prezent înregistrându-se cozi de 15-20 km la punctul de trecere Suben. „Colaborăm cu autoritățile germane pentru a rezolva situația”, a afirmat Karl Nehammer.

Ungaria anunțase puțin mai devreme, prin șeful diplomatiei Peter Szijjarto, că va deschide o rută de tranzit pentru cetățenii romani și bulgari blocați la granita austriaco-ungara, ca masura de exceptie, aplicata o singura data in cursul noptii de marti, la solicitarea ministrilor de externe roman si bulgar.

Deciziile mai multor tari de a-si inchide granitele ii afecteaza pe romanii care incercau sa ajunga acasa. De luni seara si pana marti dimineata inclusiv, mii de romani au ramas blocati la granita dintre Austria si Ungaria dupa ce tara vecina si-a inchis frontierele pentru cei care nu sunt de nationalitate maghiara.

Canalul public M1 a transmis ca cetateni straini au blocat punctul de trecere Nickelsdorf-Hegyeshalom, de la granita cu Austria, pentru a convinge autoritatile ungare sa deschida frontiera. Potrivit corespondentului M1, 60-70 de persoane au coborat din vehicule in jurul pranzului si de atunci blocheaza intrarea camioanelor cu marfuri. La Hegyeshalom s-au format cozi de 20 km de masini si camioane, iar soferii trebuie sa astepte trei ore pentru a intra in Ungaria, a transmis politia nationala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22