Românii, liber la concedii în Cehia. România, inclusă pe lista verde

Redactia | 10.07.2021

Începând cu data de 9 iulie, România este inclusă de Cehia în zona verde, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Pe aceeași temă

Autorităţile de la Praga au revizuit condiţiile de intrare în Republica Cehă în contextul pandemiei de COVID-19.

Pe teritoriul Republicii Cehe se aplică sistemul de clasificare a statelor de provenienţă pe mai multe zone (verde, portocalie, roşie, roşu închis şi negru), în funcţie de gradul de răspândire a COVID-19 în aceste state.

Pentru persoanele provenite din România, sunt aplicabile următoarele măsuri la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe:

 • Toate persoanele trebuie să completeze, înaintea plecării în călătorie, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) şi să fie în posesia dovezii completării acestuia la sosirea în Republica Cehă;

 • Persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boala COVID-19 în ultimele 180 de zile (care au fost infectate cu virusul SARS-CoV2 şi s-au vindecat) şi nu prezintă simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, nu au alte obligaţii privind respectarea normelor epidemiologice, cu excepţia completării formularului electronic de sosire;

 • Vaccinarea se dovedeşte cu certificatul european de vaccinare şi, tranzitoriu, cu certificatul naţional de vaccinare eliberat de statele membre UE, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze sau a dozei unice, după caz, şi să nu prezinte niciun simptom de COVID-19;

 • Trecerea prin boală se dovedeşte cu un certificat medical în limba engleză, pe care sunt imprimate ştampila, datele de identificare şi numărul de telefon ale medicului care profesează într-un stat membru UE.

 • Confirmarea trebuie să conţină următoarele informaţii: persoana nu are simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi a trecut prin această boală, a fost supusă măsurii izolării şi de la data testului pozitiv care a indicat prezenţa bolii au trecut cel puţin 11 zile, dar nu mai mult de 180 zile;

 • Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală au obligaţia de a fi în posesia rezultatului negativ al unui test antigen, nu mai vechi de 48 de ore, sau al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

 • De asemenea, este obligatorie completarea formularului electronic de sosire (https://plf.uzis.cz);

 • Cetăţenii cehi şi persoanele cu drept de reşedinţă în Republica Cehă pot intra în acest stat chiar şi în cazul unui test pozitiv, efectuat cu mai puţin de 14 zile înainte de călătorie. Aceste persoane trebuie să utilizeze transportul individual, dacă este posibil.


În cazul transportului public, persoanele aflate în această situaţie trebuie să informeze transportatorul înainte de plecare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2. După intrarea în Republica Cehă, aceste persoane trebuie să informeze autorităţile de sănătate publică şi să respecte regulile de izolare pentru 3 zile de la dispariţia simptomelor, dar cel puţin pentru 14 zile de la data primului test. Autorităţile cehe atenţionează că liniile aeriene pot aplica reguli mai stricte pentru transportul în astfel de situaţii.

Autorităţile cehe au comunicat că testul antigen sau PCR se poate efectua şi în maximum cinci zile de la intrarea în Republica Cehă după călătoria în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde.

Angajaţii, elevii şi studenţii trebuie să îşi informeze angajatorul, respectiv unitatea de învăţământ, despre orice călătorie de peste 12 ore în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde. Angajatul sau elevul / studentul care se testează pe teritoriul ceh, în termen de cinci zile de la sosirea din călătorie, trebuie să poarte mască la locul de muncă sau în unitatea de învăţământ până la primirea rezultatului negativ al testării.

Sunt exceptate de la obligativitatea completării formularului electronic de sosire şi a testării următoarele categorii de persoane:

 • Minorii cu vârsta sub 6 ani;

 • Personalul din domeniul transportului internaţional, condiţionat de prezentarea unui document justificativ adecvat;

 • Persoanele aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Cehe, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 12 ore;

 • Diplomaţii şi funcţionarii organizaţiilor internaţionale care călătoresc în Republica Cehă în scopuri oficiale, pentru o perioadă de maximum 72 de ore;

 • Cetăţenii statelor vecine, dacă durata călătoriei nu este mai mare de 24 de ore;

 • Artiştii şi sportivii profesionişti care se deplasează la evenimente şi concursuri;

 • Lucrătorii, elevii şi studenţii transfrontalieri;

 • Persoanele din statele vecine care călătoresc pentru îngrijirea unui membru de familie;

 • Ofiţerii de poliţie şi din serviciul penitenciar;

 • Lucrătorii din domeniul infrastructurii critice;

 • Membrii serviciilor integrate de salvare.


MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Praga: 00420257534210. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Cehă: 00420607078501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51905 şi http://praga.mae.ro/, informarea temeinică anterior deplasării în străinătate şi respectarea cu stricteţe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19. Pe 5 mai, Ministerul Afacerilor Externe informa că autorităţile de la Praga au revizuit condiţiile de intrare în Republica Cehă pentru persoanele care sosesc din România, prin includerea ţării noastre în categoria statelor cu risc mediu de infectare (lista portocalie).


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22