ROMATSA a câștigat procesul din Belgia cu frații Micula. Conturile, parțial deblocate

Iulian Popescu | 25.01.2016

ROMTSA i-a învins pe frații Micula în procesul din Belgia prin care contesta poprirea conturilor companiei din cauza unei datorii pe care statul o are față de cei doi. Astfel, ROMATSA va putea folosi banii pe care-i va încasa de acum încolo.

Pe aceeași temă

 

Luni seara, invitat la TVR, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a anunțat: "E vestea bună a serii, pe care am primit-o cu bucurie - în primă instanţă România a câştigat. Prin avocaţii angajaţi de ministerul de Finanţe, care a reprezentat statul român, [...] am câştigat în primă instanţă. Din acest moment se ridică poprirea. Nu ne recuperăm banii care sunt în acest moment popriţi în acel cont, dar toate veniturile viitoare sunt eliberate de poprire şi vom putea încasa până la următorul termen care este, în cel mai rău caz, undeva la mijlocul verii. Până atunci, Romatsa va încasa normal banii".

 

Frații Micula obținuseră în toamnă o decizie de blocare a conturilor pe care ROMATSA le avea la Eurcontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene), conturi în care încasa taxele pentru serviciile de trafic aerian prestate către companiile aeriene care au folosit spaţiul României.

 

În conturile respective se află acum circa 63 de milioane de euro,  dar din cauza poprii ROMATSA risca să rămână curând fără bani de salarii.

 

Victimă colaterală a conflictului dintre statul român și frații Micula, ROMATSA  s-a trezit în această situație după ce Ioan și Viorel Micula au câștigat în decembrie 2013, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) din Washington, procesul pentru despăgubiri cerute statului român ca urmare a sistării ajutoarelor de stat.

 

Facilitățile au fost oprite după intrarea României în Uniunea Europeană, care nu permitea astfel de ajutoare fiscale, iar ICSID a considerat că prevalează acordul bilateral dintre România și Suedia pentru protejarea reciprocă a investițiilor (Ioan și Viorel Micula au cetățenie suedeză).

 

Suma dictată de ICSID este de 376 milioane de lei cu dobânzile aferente, deciza nu este definitivă.

 

Pentru a putea plăt salariile, ROMATSA și Ministerul Transporturilor pregăteau un credit de trezorerie, care ar fi permis companiei să mai supraviețuiască un timp.

 

Poprirea a fost pusa pe 9 septembrie 2015, in urma deciziei unei instante din Belgia. Ministerul Finantelor a facut atunci precizari privind aceasta situatie intr-un comunicat in care confirma poprirea, dar si faptul ca ROMATSA nu are nicio legatura cu litigiul intre fratii Micula si statul roman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22