Rovana Plumb, despre noul Codul fiscal: Guvernul are legitimitatea necesara pentru a implementa măsurile prin OUG sau asumarea raspunderii

P.c. | 19.07.2015

Pe aceeași temă

Rovana Plumb, președinta Consiliului Național al PSD, a declarat că Guvernul trebuie sa tina cont de "sustinerea cvasiunanima" a Parlamentului in privinta noului Cod fiscal si ca are toata legitimitatea necesara pentru a implementa măsurile cuprinse în Codul fiscal prin ordonanta de urgenta sau asumarea raspunderii. Plumb a precizat ca, potrivit datelor economice, Romania este pregatita sa adopte Codul Fiscal si a acuzat PNL ca a atacat aceste masuri din ratiuni politicianiste, relateaza Agerpres.

 

"Modificările de fiscalitate s-au bucurat în Parlament de o susținere cvasiunanimă. Și tocmai de aceea măsurile care sunt cuprinse în Codurile fiscale trebuie să fie promovate. Guvernul Ponta este obligat să țină cont de votul dat de către Parlament, și nu de opțiunile politice. Tocmai de aceea, Guvernul Ponta are toată legitimitatea deciziilor, plecând de la o ordonanță la asumarea răspunderii în Parlament, să promoveze și să implementeze măsurile cuprinse în Codul fiscal", a declarat Rovana Plumb, duminică, într-o conferință de presă.

 

CITITI SI: Presedintele Klaus Iohannis NU A PROMULGAT Codul Fiscal. Ponta: E o decizie pur politica, luata impotriva intereselor Romaniei

 

Rovana Plumb a adăugat că "este incredibil tupeul politicianist al celor din noul PNL, care-și reneagă propriul vot dat în Parlament". "Vă prezint astăzi o listă care este publică și care apare pe site-ul Camerei Deputaților. Este vorba de o listă cu toți parlamentarii PNL care au votat pentru adoptarea codurilor fiscale. O vom afișa și noi pe site-ul partidului, pentru că este o listă care conține numele tuturor membrilor PNL, care trebuie să fie cunoscută de către cetățeni, și care au votat pentru adoptarea Codurilor fiscale. 85 dintre cei 86 de parlamentari PNL prezenți în Parlament la adoptarea Codurilor fiscale au votat "pentru"", a spus Plumb, precizând că Alina Gorghiu, copreședinte al liberalilor, nu a fost prezentă la vot, dar "a declarat foarte clar înainte de votarea Codurilor fiscale că PNL va vota "pentru"'.

 

Plumb a subliniat că, potrivit datelor economice, România este pregătită să poată să adopte măsurile cuprinse în Codurile fiscale."Acest Cod fiscal pregătește terenul pentru ca România, în anul 2016, să înregistreze o creștere economică mai mare de 5%. (...) România este într-un moment foarte bun de creștere economică iar Codurile fiscale reprezintă șansa României de a merge în continuare pe dezvoltare. Orice întârziere în aprobarea acestor coduri poată să compromită competitivitatea României. (...) Celor care se gândesc să facă opoziție la aceste măsuri extrem de benefice pentru români le pasă doar de interesul personal și de jocuri politice. (...) Le spunem și noi, făcând un ultim apel la rațiune și responsabilitate: doamnelor și domnilor pedeliști și peneliști, nu vă mai bateți joc de România!", a completat președinta-interimar a PSD.

 

CITITI Si: Alina Gorghiu: Premierul nu poate sa isi angajeze raspunderea pe noul Cod Fiscal deoarece nu exista un consens al forțelor politice

 

Întrebată în ce mod, prin ordonanță sau asumarea răspunderii, se gândește actuala guvernare să implementeze măsurile cuprinse în noul Cod fiscal, Plumb a precizat că o decizie va fi luată în urma consultărilor din cadrul coaliției și din PSD."Toate aceste decizii vor fi luate numai în urma consultărilor cu colegii noștri de partid și în cadrul coaliției. În momentul în care vom ști ce avem de făcut în urma acestor consultări, vom spune ce decizii va putea lua Guvernul. (...) Nu excludem o sesiune extraordinară a Parlamentului, dar, repet, cea mai bună decizie va fi luată în urma consultărilor. În principiu, mâine va fi ședință a coaliției", a declarat președinta-interimar a PSD.

 

Victor Ponta: Masurile din noul Cod Fiscal pot fi adoptate prin OUG sau prin angajarea raspunderii

 

Premierul Victor Ponta a declarat aseara, dupa ce presedintele Iohannis a hotarat sa nu promulge noul Cod Fiscal, ca Guvernul poate aplica masurile noului Cod prin ordonanta de urgenta sau prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului, insa "era ideal sa existe un consens politic".

 

"Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri, dar imaginea proasta ramane, oamenii de afaceri or sa spuna: iata, iar e razboi politic, mai bine ne tinem banii si mai vedem, nu-i bagam in Romania, ca nu e o tara de oameni seriosi", a continuat el.
 

"Am solutii, miercuri pot sa adopt prin OUG...cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot sa adopt si cea cu 19% sau altceva, sau pot sa merg sa-mi angajez raspunderea si cu siguranta nu vor avea voturi pentru motiune de cenzura (...). Mijloace politice si constitutionale sigur ca avem, dar era ideal sa existe in acest domeniu al economiei si al fiscalitatii un consens politic, iar batalia politica sa o dam pe altceva, nu pe buzunarul romanilor", a mai spus el.

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, nu a promulgat Codul Fiscal, cerand Parlamentului sa-l reexamineze. Iohannis avertizeaza ca masurile cuprinse in noul Cod vor avea consecinte importante la nivelul mentinerii consolidarii fiscale si ca e nevoie de o atitudine echilibrata care sa nu genereze disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ. Premierul Ponta a declarat ca respingerea noului Cod Fiscal este fie o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost, fie o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22