Rovana Plumb, despre ordonanta privind marirea salariilor demnitarilor: Este in vigoare, va fi aplicata de la 1 august

T.d. | 23.07.2015

Pe aceeași temă

Ordonanta privind marirea salariilor demnitarilor e in vigoare si va fi aplicata de la 1 august, a spus ministrul Muncii Rovana Plumb.

Declaratia facuta joi de Plumb a venit dupa o discutie cu noul presedinte interimar al PSD Liviu Dragnea. Asta dupa ce un intreg scandal intre premier si presedinte a avut loc pe aceasta tema.

"Ordonanta este in vigoare, aplicarea ei incepe de la 1 august", a raspuns Rovana Plumb, citata de Ziare.com.

Ordonanta privind marirea salariilor demnitarilor a fost adoptata in ultima sedinta de guvern condusa de premierul interimar de la acel moment, Gabriel Oprea.

La scurt timp, presedintele Klaus Iohannis s-a aratat de acord cu actul normativ, in timp ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu este oportun si ca va fi retras in prima sedinta de guvern pe care o va conduce, lucru care nu s-a intamplat, de altfel.
 

Ordonanta contradictiilor

Inceputul lunii iulie a fost marcat de un noul scandal politic, tema vizata fiind ordonanta privind salarizarea demnitarilor.

Toata discutia a pornit dupa ce premierul interimar de la acel moment, Gabriel Oprea, anunta cresterea indemnizatiilor lunare pentru mai multi inalti demnitari, incepand din luna august. E vorba despre salariile presedintelui, premierului, ministrilor, sefilor celor doua camere parlamentare, a presedintelui Inaltei Curti si ale sefilor serviciilor de informatii. Un total de 48 de functii.

La o zi distanta de la acel moment, premierul de drept Victor Ponta – revenit in tara dupa operatia suferita in Turcia – a spus ca nu e de acord cu aceasta crestere si ca majorarea va fi amanata pentru a fi facuta simultan cu cea pentru toti bugetarii. Ponta a aratat ca stia de faptul ca masura ar fi agreata si de presedintele Iohannis.

A urmat o serie de declaratii care au scos in evidenta contradictiile dintre principalii factori politici.

Presedintele Iohannis a criticat lipsa de coerenta a Guvernului in ce priveste implementarea deciziei. In replica, premierul Victor Ponta a spus ca din cinci iunie nu a mai vorbit deloc cu seful statului.

“O precizare utila pt opinia publica - ultima discutie a mea cu dl Iohannis a fost in ziua de 5 iunie cand mi-a cerut sa demisionez, de atunci nu am mai vorbit niciodata despre niciun subiect!", a scris atunci Ponta, pe Facebook.

Reactia premierului a venit dupa ce presedintele tarii a criticat lipsa de coerenta in actul guvernamental.

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu.

Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare.
În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului.

Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional”, a scris si Iohannis pe reteaua de socializare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22