Rudel Obreja si alti trei inculpati in dosarul GALA BUTE au fost ELIBERATI din cauza unei ERORI a procurorilor DNA. Obreja, atac la procurori

T.d. | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Rudel Obreja, Cornel Resmerita, Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia – anchetati in dosarul “Gala Bute” – au fost eliberati din arest, marti seara, la expirarea ordonantelor de retinere. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca nu este competenta sa judece propunerile de arestare preventiva in cazul celor patru inculpati, deoarece in cauza nu sunt urmariti penal actuali sau fosti ministri.

UPDATE: Tribunalul Bucureşti judecă, marţi seară, de la ora 22.30, propunerile procurorilor de arestare şi arest la domiciliu pentru Rudel Obreja şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute", după ce cauza i-a fost declinată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
 

Surse judiciare au declarat marţi că judecătorul ICCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre soluţionare referatul DNA cu propunerea arestării în cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu excepţia lipsei competenţei materiale de judecare în acest caz.

Potrivit surselor citate, magistratul a invocat această excepţie după ce a întrebat în sala de judecată dacă în acest caz există vreun aviz de începere a urmăririi penale a vreunui actual sau fost ministru, potrivit Mediafax.

După ce anchetatorii DNA prezenţi la şedinţă au arătat că s-au solicitat avize în această cauză, dar că ele nu au fost emise încă, judecătorul le-a răspuns că într-un astfel de context competenţa nu revine ICCJ, ci unei alte instanţe, potrivit aceloraşi surse.

Instanţa supremă a declinat cauza Tribunalului Bucureşti.

CITESTE SI: Dosarul GALA BUTE: DNA cere AREST PREVENTIV pentru Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi AREST LA DOMICILIU pentru Lungu şi Nastasia. Ultimii doi au COLABORAT cu anchetatorii
 

Obreja, atac la procurori

Rudel Obreja a declarat, marţi seară, la ieşirea din arest, că modul "discreţionar" în care acţionează procurorii este un pericol şi că toate săgeţile sunt îndreptate spre Elena Udrea, restul celor cercetaţi fiind "mici porţelanuri între picioarele elefanţilor".

"Modul discreţionar în care acţionează procurorii este un pericol. Aşa cum a fost şi că 25 de ani nu au acţionat. Acuma calcă pe cadavre. Toate săgeţile sunt îndreptate către doamna Elena Udrea, iar noi suntem mici porţelanuri între picioarele elefanţilor", a spus Rudel Obreja, la ieşirea din Arestul Capitalei.
 

Context

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul "Gala Bute", în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Procurorii DNA i-au reţinut în dosarul "Gala Bute" pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pe primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi pe fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia. Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, a fost pus sub control judiciar.

Procurorii au cerut la ICCJ arestarea preventivă a lui Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia.

Procurorii DNA au făcut, luni, 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul "Gala Bute".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22