Rudy Giuliani recunoaște că a fost plătit pentru scrisoarea dictată de avocatul lui Adamescu

Redactia | 29.08.2018

Rudy Giuliani recunoaște că a fost plătit pentru scrisoarea pro PSD-ALDE de avocatul lui Dan Adamescu.

Pe aceeași temă

 

 

 

Rudy Giuliani a recunoscut pentru portalul Politico.eu că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis. Giuliani a spus că a primit onorariu de la firma Freeh Group International Solutions.

 

Compania care a plătit pentru scrisoarea lui Rudy Giuliani aparține fostului director FBI Louis Freeh, în prezent avocatul angajat de fugarul Adamescu. Luis Freeh, care a publicat și în Forbes un text identic cu scrisoarea lui Giuliani în revista Forbes, cu siguranță în regim de publicitate, fără însemnele care să arate acest lucru. G4Media.ro susține că Freeh este conectat și cu alt fugar, Puiu Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție și care caută să scape de executare refugiindu-se la Londra.

 

„Mi-au plătit onorariul”, a declarat Giuliani pentru Politico.eu, referidu-se la cecul încasat de la compania Group International Solutions, fără să dezvăluie suma primită pentru serviciul oferit grupării Dragnea & Tariceanu.

 

Un prestigios avocat american a declarat pentru Politico.eu că ”e surprinzător” faptul că Giuliani nu a dezvăluit în scrisoarea sa că a trimis-o în numele unui client.

 

*******

 

Despre Rudolph Giuliani, Washington Post scria pe 10 iulie că fostul primar al New Yorkului continua să lucreze pentru clienți străini, atât personal cât și prin firma sa, în timp ce activează ca avocat personal al președintelui Donald Trump. Această situație ar putea reprezenta un conflict de interese și ar putea contraveni mai multor legi federale, se menționa în ziarul amintit.

 

 A doua zi după ce a fost primită scrisoarea la București, Ambasada SUA s-a delimitat de afirmațiile lui Rudolph Giuliani. În comunicatul transmis presei, purtătorul de cuvânt a transmis că SUA urmăresc cu atenție schimbarea codurilor penale și arată că, până recent, România a făcut progrese considerabile în lupta anticorupție, guvernul american încurajându-i pe români să continue pe aceeași cale.

 

”Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani.(..) Aşa cum s-a menţionat în declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie:  Până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni”, se arată în răspunsul ambasadei pentru Digi 24.

 

De asemenea, SUA încurajează toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia, a transmis purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Donald Carroll.

 

Și ambasadorul României la Washington, George Maior, a spus că acțiunea lui Giuliani este rodului unei acțiuni de lobby în favoarea unor persoane care au probleme cu justiția. Pentru aceste afirmații el a fost chemat la MAE să dea explicații, iar șeful Comisiei SRI din Senat, Claudiu Manda, a spus că îl va convoca pe Maior pentru lămurirea situației.

 

Cine l-a plătit pe Rudolph Giuliani

 

Louis Freeh, fost director al FBI, este cel care a plătit prin firma sa de lobby pe Rudolph Giuliani ca acesta din urmă să-și asume scrisoarea în care DNA era acuzată de atitudine discriminatoare. Freeh a fost avocatul lui Puiu Popoviciu, al miliardarului Beny Steinmetz și al fugarului Alexander Adamescu, toți trei ori condamnați definitiv ori deocamdată doar în primă instanță, releva Ziare.com.

 

De altfel, in urma cu o saptamana, Louis Freeh propunea, intr-un interviu acordat pentru Forbes si citat de Mediafax, aceleasi masuri pentru Romania, printre care amnistia si gratierea, suspect de similare cu propunerile facute ulterior de Rudolf Giuliani.

 

Avocat pentru Puiu Popoviciu, Beny Steinmetz, și Alexander Adamescu

 

Louis Freeh a fost avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare si fugit din Romania.

 

Acelasi Louis Freeh a fost si avocatul lui Beny Steinmetz in dosarul retrocedarilor ilegale din Baneasa si Snagov, conform TVR. Steinmetz a fost suspectat ca s-ar fi aflat in spatele operatiunii Black Cube de hartuire si spionare a fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi.

 

Potrivit jurnalistilor de la Romania Curata, un alt avocat al lui Steinmetz a fost lobbyst-ul american Elliott Broidy, cel care i-a aranjat vizita lui Liviu Dragnea in SUA.

 

Nu in ultimul rand, Louis Freeh este, conform Adevarul, avocatul altui fugar celebru, Alexander Adamescu, pe numele caruia instanta suprema a emis inca din mai 2016 un mandat de arestare preventiva in lipsa.

 

In varsta de 68 de ani, fostul director al FBI in perioada 1993-2001 este acum consultant judiciar independent. Nici el si nici Rudolf Giuliani nu mai ocupa vreo functie oficiala, si cu toate acestea Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, doi dintre contestatarii vehementi ai implicarii americane in Romania, s-au agatat de pozitiile exprimate de ei si au sustinut ca trebuie sa li se dea curs de indata.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22