Rusia şi SUA: un nou parteneriat global?

Bernard Noghiu | 07.07.2009

Pe aceeași temă

Preşedintele american, Barack Obama, efectuează o vizită la Moscova. Marţi, 7 iulie, Obama a declarat că SUA şi Rusia trebuie să întoarcă foaia Războiului Rece şi să construiască un nou parteneriat global. În acest context, Obama a invitat Rusia să se alăture eforturilor SUA în lupta împotriva înarmării nucleare şi, mai ales, în procesul de pace din Iran.

Preşedintele american a încheiat un acord cu Dmitri Medvedev, preşedintele rus, legat de reducerea arsenalului strategic a celor două ţări.

Obama a avut o întrevedere şi cu premierul rus, Vladimir Putin. El a precizat că Moscova şi Washington nu pot fi de acord în toate, dar au o ocazie deosebită de a echilibra şi de a relansa relaţiile dintre ele. La rândul său, Putin a asigurat că Rusia contează pe administraţia Obama şi speră că relansarea acestor relaţii se va şi concretiza.

Conform anturajului premierului rus, cei doi au discutat despre Georgia, Ucraina şi, la modul general, despre o eră post-sovietică. Referitor la acestea, Obama a declarat că „se vor lua în consideraţie elementele specifice“ ale relaţiilor dintre Moscova şi cele două ţări aspirante la statul de membri NATO.

După întrevederea cu cei doi oameni de stat ruşi, într-un discurs la Şcoala de Comerţ de la Moscova, preşedintele american, referindu-se la Ucraina şi Georgia, a amintit că suveranitatea statelor trebuie să fie un pilon al ordinii mondiale. Respingând vechiul concept sovietic al „sferei de influenţă“, el a asigurat că NATO caută să colaboreze cu Rusia şi nu să se confrunte cu aceasta.

Referitor la proiectul unei instalaţii antirachetă în Polonia şi Cehia, alt punct sensibil pe agenda politică bilaterală, proiect pe care Moscova îl consideră ca fiind o ameninţare pentru Rusia, preşedintele s-a arătat conciliant: „Dacă ameninţarea programului nuclear şi balistic al Iranului va fi eliminată, raţiunea de bază al apărării antirachetă în Europa nu va mai exista“.

Întâlnirea dintre Obama  cu preşedintele şi premierul rus s-a desfăşurat într-o atmosferă rece, iar declaraţiile au scos în evidenţă tendinţa Rusiei de a-şi reface controlul în „sfera de influenţă“ pe care a avut-o în fostele republici. Deşi, în cadrul întrevederii, printr-o atitudine excesiv de diplomatică, Obama a declarat că SUA vor ţine cont de „specificul“ relaţiilor dintre Moscova şi cele două ţări care doresc să devină membre NATO, Ucraina şi Georgia, în discursul de la Şcoala de Comerţ de la Moscova a subliniat importanţa suveranităţii statale, referindu-se la aceleaşi două ţări, suveranitate pe care a prezentat-o ca pilon al ordinii mondiale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22