Pe aceeași temă
Decizia stoparii complete a tranzitului de gaz destinat Europeni pe teritoriul ucrainean a fost luata miercuri, la ora 8 dimineata. Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a anuntat ca prin punctul Mediesul Aurit nu mai intra deloc gaz, asta dupa ce, marti, fusese sistata livrarea si prin punctul Isaccea, anunta Realitatea TV.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca Romania are destule rezerve pentru a depasi iarna.
Cu toate acestea, efectele se simt deja in mai multe zone ale tarii, centralele termice fiind obligate sa treaca la rezervele de pacura sau carbune, care in unele cazuri nu ajung decit pentru citeva zile.
Comandamentul Termoelectrica, intrunit de urgenta miercuri dimineata, a stabilit modul in care vor functiona CET-urile pentru a face fata crizei. Ministerele urmeaza sa stabileasca propriile reduceri in ceea ce priveste centralele aflate in subordinea lor. “Masurile se iau in asa fel incit populatia sa nu fie afectata nici pe partea de alimentare cu gaz metan, nici pe partea de alimentare termicaâ€, a declarat Octavian Lohan, director la Transelectrica, citat de Realitatea TV.
Noua decizie va afecta si mai tare tarile europene dependente de gazul rusesc. Pina in prezent, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria si Cehia anuntasera ca aprovizionarea lor cu gaz fusese oprita in totalitate.
Tarile Europei de Vest, mai putin dependente, sint insa si ele afectate. In Italia, livrarile au scazut marti cu 90%, in Franta cu 70%, scaderi ale presiunii fiind inregistrate si in Germania.
Intr-o scrisoare trimisa presedintelui rus Dmitri Medvedev, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a cerut Rusiei sa reia “imediat†tranzitul cu gaze spre Europa, relateaza AFP. Aceeasi scrisoare a fost trimisa si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.