Rusia închide pe termen nelimitat Nord Stream 1 și provoacă haos pe piețele europeane

L. G. | 05.09.2022

Acțiunile europene s-au prăbușit luni după anunțul Rusiei că oprește livrările de gaze via Nord Stream 1, prețurile energiei urmând să-și reia creșterea, UE căutând soluții pentru ieșirea din criză.

Pe aceeași temă

Indicele STOXX 600 la nivel european (.STOXX) a scăzut cu 1,6% până la ora 07:13 GMT, în timp ce indicele DAX al bursei germane (.GDAXI) a scăzut cu 2,8%, informează Reuters.

Acțiunile companiilor de utilități germane, inclusiv Uniper (UN01.DE), RWE (RWEG.DE), E.ON (EONGn.DE) și PNE (PNEGn.DE) au scăzut cu valori între 3,5% și 11%.

Prețurile europene la gaze au crescut luni cu până la 30%, după ce Rusia a anunțat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat, ceea ce a reaprins temerile legate de raționalizarea gazelor în Uniunea Europeană în această iarnă.

Prețul de referință al gazului a urcat până la 272 de euro pe megawatt/oră (MWh) la deschiderea pieței.

Contractele olandeze TTF pentru gazele naturale pentru luna octombrie, s-au ieftinit apoi până la 256 de euro, ceea ce reprezintă o creștere zilnică de 23%, un nivel cu aproape 400% mai mare decât în urmă cu un an.

Un document consultat de Reuters arată că miniștrii energiei din țările Uniunii Europene vor discuta soluții pentru a stopa creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului gazelor și acordarea de linii de credit de urgență (injecții masive de lichidități) pentru companiile active pe piața energiei. Miniștrii UE se vor întâlni pe 9 septembrie.

Investitorii așteptă, de asemenea, o reuniune a conducerii Băncii Centrale Europene în cursul acestei săptămâni, care să decidă o majorare semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară cu 75 de puncte de bază pentru a mai reduce din inflația record.

Acțiunile din energie din Europa (.SXEP) au crescut cu 1% pe fondul creșterii prețului petrolului.

Cumpărătorii europeni de gaze, care se confruntă deja cu preţuri record, se pregătesc pentru noi creşteri ale acestora, luni, după ce Rusia a declarat că Nord Stream 1, una dintre principalele conducte de aprovizionare către Europa, va rămâne închisă pe termen nelimitat, stârnind temeri cu privire la raţionalizarea energiei, transmite Reuters.

Fluxurile mai scăzute de gaze din Rusia înainte şi după invazia sa în Ucraina, în februarie, au dus deja la creşterea preţurilor europene cu aproape 400% în ultimul an, ducând la majorarea costurilor electricităţii.

Europa a acuzat Rusia că transformă aprovizionarea cu energie într-o armă, în ceea ce Moscova a numit un ”război economic” cu Occidentul, din cauza consecinţelor conflictului din Ucraina, în timp ce Moscova dă vina pe sancţiunile occidentale şi problemele tehnice pentru întreruperile aprovizionării.

Conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania, a furnizat în trecut aproximativ o treime din gazul exportat din Rusia către Europa, dar funcţiona deja la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite săptămâna trecută, pentru întreţinere.

Aşteptările erau mari că gigantul energetic al Rusiei, controlat de stat, Gazprom, va relua livrările la 20% din capacitate, după ultima oprire, ceea ce a condus la o scădere a preţurilor de referinţă la gazul olandez TTF cu aproximativ 40% faţă de maximul record din 26 august, pentru a închide, vineri, la puţin peste 200 de euro pe megawat-oră.

Dar, după ce Rusia a anulat termenul limită de sâmbătă pentru reluarea fluxurilor, spunând că a descoperit o defecţiune în timpul întreţinerii, este posibil ca preţurile să crească din nou, au spus analiştii.

Costurile ridicate ale energiei legate de creşterea preţurilor gazelor au forţat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrăşăminte şi aluminiu, să reducă producţia şi au determinat guvernele UE să investească miliarde în scheme pentru a ajuta gospodăriile.

Impactul ultimei reduceri a livrărilor ruseşti va depinde de capacitatea Europei de a atrage gaze din alte surse, a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

”Aprovizionarea este greu de găsit şi devine din ce în ce mai greu de înlocuit fiecare volum de gaze care nu vine din Rusia”, a spus el.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că ţara sa se pregăteşte pentru o oprire totală a livrărilor de gaze din Germania.

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, se află în faza a doua a unui plan de urgenţă în trei etape pentru a face faţă scăderii ofertei. Trecerea la etapa a treia ar duce la raţionalizarea industriei cu gaze naturale.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Europa a lansat rapid planuri de reducere a dependenţei de combustibilii ruşi, trecând la furnizori alternativi de gaze şi alţi combustibili şi iaccelerând o implementare a surselor de energie curată.

Germania a început să dezvolte terminale de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-i permite să primească gaze de la furnizori globali şi să se îndepărteze de importurile de gaze ruseşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22