Rusii de la Gazprom ar putea face prospectiuni pentru hidrocarburi in Bihor, prin subsidiarii sarbi

T.d. | 06.08.2015

Pe aceeași temă

Rusii de la Gazprom ar putea face prospectiuni pentru hidrocarburi in Romania. E vorba despre compania sarba Nis Petrol, subsidiara a Gazprom, care a primit avizul Agentiei pentru Protectia Mediului in vederea lansarii de cautari in doua zone din Bihor, potrivit Digi24.

Sarbii de la Nis Petrol au in vedere doua zone din judetul Bihor pentru prospectiuni: in regiunea Bailor Felix (localitatile Santandrei, Nojorid si Sanicolaul Roman) si la Tria, o zona de 133 de km patrati ce cuprinde comunele Biharia, Cetariu, Paleu si Bors.

De altfel, nu e prima data cand sarbii isi manifesta intentia de a prospecta in Romania. Acum doi ani, Nis Petrol a vrut sa caute hidrocarburi in Bihor, dar localnicii au protestat, crezand ca de fapt e vorba despre gaze de sist.

Atunci, sarbii anuntau ca renunta la lucrari, in conditiile in care unele zone se suprapuneau cu arii protejate.

Acum, Nis Petrol incearca din nou sa caute hidrocarburi, primind deja avizul autoritatilor de mediu, arata sursa citata.

Potrivit sefului de cabinet al presedintelui Consiliului Judetean Bihor, Horia Cartis, “in conditiile in care Nis Petrol a obtinut avize, Consiliul Judetean e obligat sa respecte legea si sa emita aceste acte”.

Cat priveste Agentia pentru Protectia Mediului Bihor, “avand in vedere ca lucrarile de prospectiuni seismice nu sunt propuse in ariile naturale protejate, APM Bihor a emis clasarea notificarii”, potrivit purtatorului de cuvant Loredana Tirt.

Totusi, sarbii ar putea intampina probleme, in conditiile in care au nevoie si de aprobarea primariilor din zonele vizate pentru a incepe lucraruile, iar unii dintre primari si-au exprimat deja dezacordul cu exploatarile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22