Război total Firea - Dragnea. Firea amenință că poate candida ca independent la Primărie

Dora Vulcan | 01.09.2018

Primarul Capitalei Gabriela Firea a declanșat un atac foarte dur la adresa președintelui PSD Liviu Dragnea, dar, în ciuda faptului că reproșurile sale au fost susținute de anumite voci din rândul baronilor PSD, la votul propunerii sale privind demiterea lui Carmen Dan, a pierdut spectaculos: un singur vot pentru - al ei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cu toate acestea, primarul general le-a mai spus jurnaliştilor că nu este supărată pe colegii care nu au susținut-o și  să îi întrebe pe ei de ce nu au făcut-o, după ce propunerea sa de retragere a sprinijului pentru Carmen Dan a fost respinsă.

 

 Gabriela Firea a declarat că le-a transmis colegilor săi un mesaj al comisarului european Corina Creţu, care i-a spus că comisarii eurupeni şi preşedintele CE Jean-Claude Juncker sunt îngrijoraţi pentru situaţia din România şi pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august. Ea a afirmat că, în contextul în care a transmis îngrijorările de la Bruxelles şi faptul că în 18 septembrie preşedintele CE va transmite un mesaj în acest sens, a spus în şedinţa PSD că pentru violenţele din Piaţa Victoriei o vină o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să paseze răspunderea prefectului, “salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o”.

 

 

Între noi e o breșă pentru că nu renunță la Carmen Dan

 

Primarul general al Capitalei a afirmat sâmbătă că are o relaţie “tensionată” cu preşedintele PSD și că există “o breşă” între ei din cauza faptului că liderul social-democraţilor nu doreşte “să renunţe” la ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.  

 

Întrebată la plecarea de la şedinţa CExN a PSD care este relaţia sa în acest moment cu Liviu Dragnea, Gabriela Firea a răspuns: ”Îmi pare rău să spun, dar este tensionată”.

 

Totodată, Firea a precizat că rezolvarea acestei situaţii depinde mult şi de Liviu Dragnea.

 

“Depinde mult şi de dumnealui. Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuţie şi la cum a fost regia cu doamna Dan - care a scos din dosar xeroxuri cu SMS-uri şi WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat, adică totul a fost atât de bine pus la punct şi regizat - şi nu vrea să renunţe la domnia sa, încât clar că acum e o breşă pur şi simplu între noi”, a adăugat Firea.

 

 

 

Firea amenință că ar putea candida ca independent la Primăria Capitalei

 

 Gabriela Firea sugerează că ar putea candida independent pentru al doilea mandat, dacă PSD îi retrage sprijinul politic.

 

Primarul Capitalei a precizat, după ce a ieșit din ședința Comitetului Executiv Național al PSD, de la Neptun, că i s-a reproșat că are același discurs cu al președintelui Klaus Iohannis și că nu spune clar că dorește să candideze la prezidențiale și să preia partidul. despre candidatură unică PSD-ALDE la prezidențiale, Firea a afirmat că este un moment istoric pentru partid, "la modul negativ".

 

Firea a afirmat că nu îi este teamă dacă partidul îi va retrage sprijinul politic și nu o va mai susține pentru a candida în 2020 la Primăria Capitalei.

 

„Nu știu dacă mai candidez, dacă voi candida, este opțiunea PSD dacă va vota să nu să mă mai susțină. Pot să candidez independentă”, a spus Firea, precizând că a fost desemnată candidat la Primărie pentru că era „singurul coleg care a avut scopul mai mare decât partidul în toate sondajele de opinie”.

 

Gabriela Firea a mai criticat reproșurile care i s-au adus în ședința conducerii PSD.

 

„Vă relatez un dialog, domnul Negoiță, primarul de la Sectorul 3,  i-a spus președintelui  (lui Liviu Dragnea – n.r.) că nu spun clar că eu candidez la președinție, deși am spus de nenumărate ori că nu doresc să candidez la președinție, că nu doresc să preiau partidul. Atunci, domnul președinte a afirmat că nici el nu candidează, și că împreună vom discuta să avem candidat unic cu ALDE”, a povestit Firea.

 

Ea a ținut să precizeze că reacția din sală arată că partidul nu este mulțumit cu această decizie.

 

„Au aplaudat doar doi, trei din sală. E adevărat, îl stimez pe domnul Tăriceanu și ar fi un președinte bun, dar a ajunge acest partid în situația de a nu avea un candidat viabil (..) Este un moment istoric, la mod negativ. Întotdeauna, PSD-ul, stânga a avut candidat la președinție. A câștigat sau nu, este dreptul românilor să aleagă, dar reacția din sală a fost grăitoare, au aplaudat doar doi, trei”, a mai spus ea.

 

Întrebată de ce nu a adus în discuţie în şedinţa CExN retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, Firea a spus că i se reproşează mereu că este nouă în partid.

 

„Mie mi se repetă la fiecare Comitet Executiv că sunt nouă în partid şi că s-o las mai moale cu propunerile prea curajoase şi, dacă se consideră că este nevoie de schimbarea conducerii partidului, cred că trebuie doamnele şi domnii care sunt mai vechi în partid să analizeze şi să facă aceste propuneri, să vadă dacă în urma votului există un sufragiu majoritar şi să se organizeze sau nu congres.

Nu pot eu, repet, om căruia i se reproşează mereu că este nou în politică şi în partid, să vin să stric ordinea statutară a partidului", a afirmat Firea.

 

Totodată, ea a precizat că simte că PSD a pierdut din simpatizanţi şi că ar trebui făcut ceva.

 

„Simt că am pierdut, din nefericire, chiar şi oameni care ne-au simpatizat, mă refer şi în ţară şi în marile oraşe şi în Bucureşti şi simt că trebuie să facem ceva. Care este acel ceva, nu trebuie să spun doar eu, că nu sunt guru PSD, să spună colegii, cei mai vechi", a mai spus Firea.

 

De asemenea, ea a adăugat că nu percepe ceea ce s-a întâmplat la şedinţa CExN ca "pe o lovitură".

 

„Nu o percep ca pe o lovitură (...) Am fost întotdeauna un om vertical, un om care, după ce şi-a luat toate informaţiile şi a fost sigur pe ceea ce spune, a avut curajul, cu orice consecinţe şi cu orice aspecte mai puţin plăcute care s-ar întâmpla, să spună lucruri pe nume. Să nu ne minţim, să nu fim ipocriţi şi nu cred că trebuie să-ţi fie ruşine, dacă eşti vertical şi onest. (...) Simt că timpul îmi va da dreptate", a declarat Firea.

 

 

 

Dragnea dă impresia că este în război

 

 

Ea spune că Dragnea dă impresia că se află în război:

 

”Nu vreau să dau crezare zvonurilor dar au fost miniștrii sau prim-miniștrii care au spus după ce au plecat din funcții că nu au fost lăsați să ducă la bun sfârșit proiectele Bucureștiului de către președintele partidului.

Eu aș vrea să constat că nu suntem în război eu cu domnul președinte, dar din păcate poziția domniei sale lasă să se înțealeagă altceva.

Eu nu sunt cu nimeni în război. Eu afirm niște lucruri pentru care am argumente. Eu am dreptate și am timp și dacă Dumnezeu ne dă sănătate și liniște și libertate se va dovedi că eu am vut dreptate și gânduri bune”, a încheiat ea. 

 

 

(surse declarații: PRO TV, Digi 24, Agerpres)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22