S-a finalizat clasificarea spitalelor. Doar 21 au nivel ridicat de performanță

Fara Autor | 02.06.2011

Pe aceeași temă

Toate spitalele din România au fost clasificate pe o scală de la 1 (cel mai ridicat nivel) la 5 (cel mai scăzut), iar fondurile pe care le vor primi vor depinde de ”stelele” stabilite de Ministerul Sănătăţii (MS). Doar șapte spitale de urgență și 14 unități de monospecialitate au fost clasificate la cel mai înalt nivel de competență.




La Ministerul Sănătății au fost primite 430 de dosare de la spitale, însă numai 347 de unități au fost clasificate, inclusiv din sistemul privat. 58% unități medicale au fost încadrate în clasele 4 şi 5, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.





Cel mai înalt nivel de competenţă, nivel 1, îl au doar şapte unităţi medicale din România, printre care Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean din Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca,  Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș. Majoritatea acestor unități trebuie însă să respecte un plan de conformare (să încheie contracte pentru specialități pe care nu le au, să cumpere anumite aparate) pentru a rămâne la acest nivel, termenul fiind sfârșitul anului 2011.




Tot la primul nivel se încadrează şi aşa numitele spitale monospecialităţi, 14 la număr. Aici au fost incluse Institutul Oncologic din Cluj şi cel din Bucureşti, Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Institutul Clinic ”Fundeni”, Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, ca şi Spitalul ”Bagdasar- Arseni”, toate din Bucureşti.





”Procesul de clasificare nu este închis. Dacă unităţile sanitare au luat măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară, pot să revină cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sănătăţii va reanaliza dosarul de clasificare", a declarat ministrul Cseke Attila.




De azi, se va schimba şi modul de finanţare a spitalelor, în funcţie de clasificarea acestora. Prin introducerea clasificării, diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie, vor fi eliminate.





Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante.




Astfel, prin aplicarea noilor reguli de finanţare, 36% dintre spitalele publice (125 unităţi sanitare) vor înregistra creşteri bugetare faţă de anul trecut.
Un număr de 84 unităţi sanitare îşi vor menţine aceeaşi finanţare faţă de anul trecut, iar 138 unităţi sanitare  (39%) vor înregistra scăderi de buget faţă de anul trecut.




Cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul acesta se află în categoriile I, II şi III.





„Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene.  Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. El a mai anunțat că bugetul pentru spitale va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22