S-a lansat Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, alternativă la PSD-PNL

Redactia | 18.12.2023

USR, PMP și Forța Dreptei au lansat oficial a alianța partidelor de dreapta, alternativă la PSD-PNL. Un prim pas va fi participarea pe liste comune la alegerile europarlamentare.

Pe aceeași temă

Liderii celor trei partide au decis astfel că ordinea pe liste va fi: Dan Barna, Vlad Voiculescu (USR), Eugen Tomac (PMP), Vlad Botoș, Cristina Prună (USR), Violeta Alexandru (Forța Dreptei).

„Este un moment special, un moment al speranței pentru schimbare în România. Anunțăm astăzi Alianța Dreapta Unită. (...) Vom construi împreună o guvernare responsabilă. Vom fi alături de oamenii care muncesc cinstit. Taxele și impozitele pe care ei le plătesc vor fi - din nou - o investiție într-un viitor mai bun. Noi, Dreapta Unită, vom oferi responsabilitate, predictibilitate și onestitate. Vreme de trei ani, guvernarea PSD-PNL a băgat mâinile adânc în buzunarele oamenilor prin prețuri record și taxe mai mari ca să plătească pensii speciale, sinecuri și contracte pentru clientela de partid. Trebuie să oprim jaful din banii publici pentru a putea construi o Românie modernă!”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.

„Românii vor avea anul viitor o alternativă credibilă și puternică, o "Dreaptă Unită", care se va lupta cu toată forța împotriva acestor două structuri politice ce joacă fără reguli și se hrănesc doar din minciună, manipulare și demagogie. Iohannis a trădat electoratul de Dreapta, noi nu, și de aceea le cerem românilor să privească dincolo de aparențe și să vină într-un număr cât mai mare lângă noi, pentru că România trebuie salvată din ghearele celor care vor o țară doar pentru ei, ținută la periferia Europei”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac.

„Suntem la 34 de ani de la Revoluție și în loc să constatăm că suntem mai aproape de idealurile celor care au ieșit în stradă de a avea o democrație autentică, fără nomenclatură, fără privilegii, fără Securitate, dimpotrivă, parcă ne-am întors în timp și PSD-iștii și PNL-iștii și opoziția de operetă inventată de PSD și PNL ne-au adus parcă mai aproape de anii ’89 decât de ceea speram fiecare dintre noi (…) Astăzi speranța renaște în România. Astăzi orice om care își dorește altceva pentru țara asta, care crede cu adevărat în progres, în inițiativă, în responsabilitate individuală, în capacitatea fiecărui om de a reuși în viață, în capacitatea de a avea în sfârșit în țara asta o conducere care să iubească țara asta și să o ducă în direcția corectă. Astăzi, toți acești oameni au o soluție!”, a declarat Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.

​Conducerile partidelor USR, PMP și Forța Dreptei au aprobat joi formarea polului de dreapta în urma negocierilor din ultima perioadă.

Cele trei formațiuni vor avea luni, la Parlament, un eveniment comun de lansare, urmat de o conferință de presă susținută de cei trei președinți ai partidelor.

Această alianță este alternativa de dreapta la guvernarea dezastruoasă PSD-PNL.

Potrivit surselor HotNews.ro, USR, PMP și Forța Dreptei vor participa pe liste comune la europarlamentare. Liderii celor trei formațiuni politice speră ca la prima rundă de alegeri din 2024 să obțină undeva între 6-8 mandate de europarlamentari. În prezent USR are doar doi parlamentari la Bruxelles după ce Dacian Cioloș a părăsit partidul împreună cu alți 5 eurodeputați.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că cei din conducerea viitorului pol de dreapta mizează pe maxim 6 locuri eligibile. Astfel, USR ar propune candidați pentru 4 mandate, PMP -1, Forța Dreptei - 1.

Poza momentului arată un USR cotat în sondaje cu 11,9%, PMP - 0,7% iar Forța Dreptei sub 0,3%. La capitolul funcții USR deține în prezent 64 de parlamentari, 38 de primari și consilieri județeni. La nivel local PMP are 50 de primari și 2.200 de consilieri, în timp ce partidul lui Ludovic Orban are 16 parlamentari.

Pornind de la acest scurt bilanț, USR este partidul în jurul căruia se construiește polul de dreapta. Calculele făcute în interior de liderii celor trei formațiuni politice pentru alegerile generale din 2024 mizează pe faptul că împreună cele trei partide ar putea obține un procent între 20-25% din opțiunea românilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22