Sala de plen din parlament, dezinfectată. Parlamentarii și ziariștii, testați pentru coronavirus

Redactia | 13.03.2020

Sala de plen a Parlamentului a fost dezinfectată vineri de angajați îmbrăcați în echipament de protecție după confirmarea infectării cu coronavirus a senatorului PNL Vergil Chițac.

Pe aceeași temă

Deputații și senatorii vor fi și ei parte a anchetei epidemiologice.

De asemenea, jurnaliștii și echipele din presă prezente la Parlament au fost testate pentru coronavirus.

Echipe ale DSP la Palatul Victoria

O echipă a DSP a ajuns, vineri, la prânz, la Palatul Victoria imediat după ce premierul Ludovic Orban a confirmat că senatorul PNL Vergil Chițac, al cărui contact a fost, este diagnosticat cu COVID-19.

Digi 24 a transmis imagini cu reprezentanți ai DSP care au intrat în sediul guvernului după ce ministrul Sănătății Victor Costache a anunțat vineri că premierul Ludovic Orban și membrii Cabinetului, în special cei care au avut contact direct cu senatorul Vergil Chițac, vor fi testați pentru coronavirus și vor intra în izolare.

”Domnul prim-ministru este doar un contact asimptomatic al domnului Chițac. Va fi în izolare la Vila Lac și i se vor face testări astăzi și la interval de o săptămână și 14 zile.

La fel, se va proceda cu ceilalți miniștri, în special cei care au fost contacți direcți ai domnului Chițac.

E foarte important să respectăm procedurile și evidența. Încă o dată, medicina este aceeași pentru toată lumea. Aceleași protocoale pe care le-am implementat la nivel național vor fi aplicate și în acest caz. Din fericire, eu nu am avut contact direct, luni nu am fost la Biroul Politic. Revenim la proceduri: ne referim la contacții direcți”, a declarat ministrul Sănătății Victor Costache.

Premierul Ludovic Orban spune că s-a întâlnit de două ori în ultima vreme cu senatorul infectat: la reuniunea conducerii PNL și în urmă cu circa o săptămână, când cel mai probabil a și dat mâna cu el, dar nu și la sedința BPN.

Orban spune că Chițac nu a mințit, ci doar s-a testat după ce a văzut că are simptome de răceală.

Conducerea PNL și a guvernului intră în autoizolare după ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost diagnosticat cu coronavirus

Ludovic Orban a anunțat într-o conferință de presă fulger că toți membrii Biroului Politic Național, inclusiv el, la care a participat senatorul PNL Vergil Chițac, vor intra în autoizolare. El va fi intra în autoizolare la Vila Lac 2, de unde va conduce guvernul online.

„Toți membrii Biroului Permanent Național al PNL se vor izola la domiciliu. Toți senatorii PNL au obligația să se autoizoleze. Am cerut Ministerului Sănătății un mecanism rapid de anchetă epidemiologică în PNL”, a mai spus Orban.

Premierul interimar a mai spus că miniștrilor și membrilor BEX PNL li se vor prelua probe pentru a fi diagnosticați.

„Mă voi izola la Vila Lac 1 unde vom avea toate atribuțiile exercitate. Urmează să luăm o decizie pentru a vedea unde se izolează miniștrii. (...) Miniștri să se ducă la birourile lor, să nu aibă contacte cu angajații, să evite răspândirea. Își vor exercita atribuțiile. Solicit intregului dispozitiv de luptă impotriva coronaviruslui să nu înceteze procedurile, să nu fie afectată capacitatea Guvernului de a lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu va mai participa nici la consultările de la Cotroceni pentru că ar înseamna să-l expună pe președintele României.


"Cum sa merg la consultări? Ar insemna sa expun presedintele (...) În timpul ședinței de BEX mi-a transmis această informație, l-am sunat pe președinte, normal, cum se face în astfel de situaței", a spus Ludovic Orban.

Cât privește posibilitatea de a-l fi infectat pe președinte, după întâlnirea de joi, Ludovic Orban a spus că a avut o întâlnire cu președintele dar că nu au dat mâna.

Totodată, pentru a preveni răspandirea COVID-19, va fi restrictionat temporar accesul jurnalistilor la Palatul Victoria, a anunțat instituția.

Ministrul Sănătății a spus că premierul este asimptomatic.

Știrea inițială:

Senatorul constănțean Vergil Chițac (57 ani) și soția acestuia au fost depistați pozitiv cu coronavirus, vineri, a declarat Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța pentru ziarul local Ordinea.ro.

Bogdan Huțucă a mai declarat că și el s-a autoizolat la domiciliu pentru că s-a întâlnit la rândul său cu senatorul Chițac, care nega vehement că este suspect de coronavirus.

“Da, vă confirm informația. Senatorul Chițac a făcut testul pentru coronavirus, așa cum deja știti și rezultatul a ieșit pozitiv. Atât pentru el, cât și pentru soție. Din momentul în care am aflat, am decis să mă autoizolez și eu deoarece ultima data când m-am întâlnit cu domnul senator a fost luni, săptămâna aceasta. Am plecat, ieri, spre Parlament și în momentul când voiam să intru în clădire am primit vestea că domnul Chițac s-a testat pentru coronavirus. MI-am sunat șeful de la partid și l-am informat despre situația și am plecat spre casă. De atunci, m-am autoizolat și aștep rezultatul testului”, a declarat Bogdan Huțucă pentru Ordinea.ro.

Joi, Vergil Chițac a dezmințit informația publicată de Antena 3, conform căreia este suspect de coronavirus, spunând că are o simplă răceală și că s-a creat o adevărată isterie, dar că și-a făcut testul preventiv, ca să spulbere orice îndoială:

”Constat că s-a creat o adevărată isterie în plan social vizavi de o așa zisă infectare a mea cu Coronavirus. Informația vine exact pe fondul votului din Parlament de astăzi, pentru învestirea Guvernului Cîțu. Este adevărat că ieri am anunțat că nu pot participa la vot pentru că sufăr de o răceală și voi rămâne acasă. Totuși, nu știu în ce context colegii din Parlament au tras de la sine concluzia că sunt suspect de Coronavirus și au făcut public acest lucru. Menționez că sunt sub medicație de două zile și nu am simptome de Coronavirus. Totuși, pentru a înlătura orice suspiciune, am solicitat efectuarea unui test și vă voi ține la curent”, a transmis Vergil Chițac, joi după-amiază, pe Facebook.

Informația inițială s-a rostogolit de la liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care a anunţat că senatorul liberal Vergil Chiţac s-a autoizolat la domiciliu, după ce a aflat că un parlamentar din altă ţară, cu care a participat la o reuniune NATO la Bruxelles, este suspect de coronavirus.

Recent, Vergil Chițac a fost desemnat candidatul PNL la Primăria Constanța și se afla în negocieri cu USR și PLUS pentru organizarea unei alianțe împotriva candidatului PSD și a primarului în funcție al Constanței, Decebal Făgădău.

Președintele face consultări cu partidele parlamentare în sistem de teleconferință.

„Având în vedere situația actuală, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să facă consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru, prin sistem de teleconferință”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

foto Andreea Dumitrescu, Digi 24

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22