Sala Palatului va fi modernizată cu lifturi panoramice și parcări subterane

Fara Autor | 18.11.2011

Pe aceeași temă

 

Sala Palatului, catalogată drept monument istoric, va intra în renovare după aproape 50 de ani de la inaugurare. Pe lângă lifturile panoramice care vor fi dispuse în fiecare colţ, imobilul va beneficia şi de două parcări subterane. 
 
Mai mult, întreaga zonă va fi reamenajata din punct de vedere peisagistic. Poate modificările propuse se regăsesc într-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care se află momentan în dezbatere publică. Proiectul se numeşte “CENTRU PENTRU ARTELE SPECTACOLULUI «SALA PALATULUI» ŞI PARCAJE PUBLICE SUBTERANE”, informează România Liberă.
 
Potrivit documentului, zona în care se afla clădirea are statut special iar lucrările care o vor viza trebuie să se menţină „ţesutul urban tradiţional". Este vorba despre zona protejată Calea Victoriei, care impune ocrotitea valorilor arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor. Arhitecţii au venit cu o serie de propuneri cu privire la aspectul exterior, însă doar una a fost acceptată. De altfel, PUZ-ul stipulează "evitarea afectării expresiei arhitecturale a Sălii Palatului, din perspectiva memoriei şi percepţiei colective - nu se vor adăuga scări exterioare". A fost aleasă varianta 7, dintr-un total de 10, care a fost semnată de arhitectul Romeo Belea. Acesta şi-a mai pus amprenta pe alte clădiri impozante din Capitală, printre care se numără Hotelul Intercontinental, Hotelul Novotel, Universitatea Româno-Americană sau turnurile gemene de la Piaţa Presei.
 
Lucrările la Sala Palatului vor avea loc în patru etape.
 
Faza I presupune consolidarea şi modernizarea imobilului dar şi extinderea în cele patru colţuri cu lifturi panoramice. Tehnic vorbind: "extindere subsol suplimentar, amplasare 4 noduri de circulaţie verticală, supraetajare, reabilitare funcţională şi înlocuire instalaţii".
 
În Faza a II-a a proiectului vor fi realizate doua parcări subterane, "eliberând astfel solul pentru utilizarea sa ca spaţiu public şi crearea unui pol de atractivitate". Tot în această etapă va fi eliminată legătura auto dintre Calea Victoriei şi str. Câmpineanu iar Biserica Kreţulescu va „beneficia" de mai mult spaţiu verde.
 
În Faza a III-a este prevăzută realizarea unei noi săli de spectacol, la subsol, în faţa celei actuale.
 
Iar în Faza a IV-a se va elibera porticul din str. Câmpineanu „de construcţiile parazitare". Documentul mai menţionează că „pentru păstrarea vegetaţiei trebuie menţinut un strat de 8 m de pământ vegetal peste placa de la primul subsol". Mai mult, pentru Fazele a II-a şi a III-a se va acorda aviz favorabil după prezentarea unui studiu peisager, realizat abia după avizarea rezultatelor cercetării arheologice, în condiţiile în care Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi străzi ale Bucureştiului.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22