Saptamana viitoare vor fi prezentate rezultatele testelor privind infectiile din spitale

Iulian Popescu | 03.12.2015

Institutul National de Sanatate Publica efectueaza o analiza a infectiilor la pacientii cu arsuri, urmand sa prezinte un raport complet si un plan de masuri concrete, a anuntat joi Ministerul Sănătății.

Pe aceeași temă

 

Saptamana viitoare, mai spune comunicatul, vor fi prezentate rezultatele testelor privind incarcatura bacteriana de pe suprafetele din incinta spitalelor, teste realizate pe probele recoltate de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.

 

“Principalul factor care a determinat decesul pacientilor raniti in incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave.

Pentru tratamentul adecvat al infectiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispozitie mediactia si mijolacele terapeutice necesare.

Acestea au fost asigurate prin  programul destinat pacientului critic. Daca pentru anul 2015, acest program avea prevazut un buget de peste 200 milioane lei, dupa accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitarilor transmise de spitalele care au preluat victimele.

Spitalele din Romania utilizeaza ghiduri nationale si internationale precum si protocoale specifice de tratament in cazul marilor arsi.  Dupa incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sanatatii a transmis din nou catre unitatile sanitare care au preluat in ingrijire ranitii de la Colectiv aceste protocoale.

Infectiile instraspitalicesti reprezinta , pe plan international, una ditre complicatiile cele mai frecvente ale pacientilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea in acest domeniu, 75% dintre decesele pacientilor cu arsuri sunt asociate cu complicatii infectioase si/ sau leziuni pulmonare.

Infectiile reprezinta doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului  in cazul pacientului cu arsuri”, mai spune ministerul.

 

***

 

Adrian Stanculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsi din Capitala, a declarat că trei persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv, internate în acest spital, au murit din cauza infectiilor intraspitalicesti. Declaratia vine in urma acuzelor aduse de un medic, pulicate de tolo.ro

 

Conform Tolo.ro, medicul intervievat, sub protecţia anonimatului, a afirmat ca unii dintre pacienti au murit din cauza unor infecţii intraspitaliceşti şi că, dacă ar fi fost tratati in strainatate, ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire.

 

Adrian Stanculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsi din Capitala, a recunoscut existenta infectiilor nosocomiale din acest spital, spunind insa ca aceasta este situatia in mai toate spitalele romanesti.  Stanculea a spus că trei persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv, internate în acest spital, au murit din cauza infectiilor: "Am avut 27 de bolnavi internati in spital, din care au decedat sase, iar dintre cei care au decedat din cauza infectiilor sunt trei bolnavi", a spus Stanculea, intr-o declaratie de presa, citata de Hotnews

 

"Au decedat pacienţi şi în străinătate. Pacienţii care au plecat în străinătate au plecat cu culturi sterile. Culturi luate la patru zile arătau un grad de contaminare. Nu ştiu de ce au decedat bolnavii din străinătate, nu cunosc. E un grad de infecţii spitaliceşti în limite acceptabile, să spun aşa", a mai spus purtatorul de cuvant, conform Realitatea TV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22