Șase români de pe Diamond Princess, repatriați. Arafat dă asigurări că situația e sub control - FOTO

Redactia | 22.02.2020

Șase români de la bordul pachebotului Diamond Princess au fost repatriați. Nava este blocată de la începutul lunii în portul japonez Yokohama din cauza epidemiei de coronavirus.

Pe aceeași temă

Cei șase români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au ajuns sâmbătă după ce au fost repatriați la cerere și aduși cu un avion militar și vor sta în carantină 14 zile într-un loc ținut secret.

600 de pasageri de la bordul vasului de croazieră au fost depistați cu coronavirus și doi au decedat.

Printre cei infectați se află și doi români, membri ai echipajului. internați în Japonia, iar starea lor de sănătate este bună, transmite MAE.

„Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetățeni români spitalizați, cât și cu ceilalți nouă cetățeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră”, a anunțat MAE.

În total, la bordul pachebotului s-au aflat 17 cetățeni români: doi pasageri și 15 membri ai echipajului. Doar șase dintre ei și-au exprimat dorința de a reveni în țară.

  • „Toți cei șase cetățeni români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au fost îmbarcați la bordul aeronavei puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării aceștia au fost testați de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecția cu COVID-19 (Coronavirus)”, au transmis reprezentanții MAE.

Românii repatriați sâmbătă au fost testați medical și înainte de plecarea din Japonia iar rezultatele la coronavirus au ieșit negative. Ei au ajuns la Berlin, de unde au fost preluată de o aeronavă spartan a MInisterului Apărării.

Aeronava a aterizat la Baza aeriană 90 din București, sâmbătă, în jurul orei 7:15.

  • „Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București. Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Cei șase românii repatriați sâmbătă vor rămâne 14 zile în carantină. „Fiecare va avea încăperea lui, cu grupul sanitar propriu cu tot. În momentul în care apare vreo problemă gen febră, simptomatologie care să atragă atenția că poate devine pozitiv pentru coronavirus, atunci se repeta analizele și este trimis la spital dacă acest lucru se confirmă. Dacă în 14 zile nu apare nimic, înainte de plecare sunt testați și pleacă acasă dacă la 14 zile nu se pozitivizează analizele”, a explicat la Digi24 secretarul de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat.

„Nu au nevoie de îngrijiri speciale. După aterizare vor fi duși la locul de carantină. Ei nu reprezintă în acest moment niciun risc, sunt fără simptome. Este o locație desemnată în colaborare cu Primăria București, foarte potrivită și care nu afectează pe nimeni. Ei stau undeva unde nu au pe nimeni în jurul lor. Nu o să dăm adresa locației, pentru că așa este mai normal. Populația să fie sigură însă că ei nu pot infecta pe nimeni în acest moment”, a precizat Raed Arafat.

El a mai dat asigurări că dacă apare un caz sau chiar mai multe nu va fi nicio problemă.

„Ce avem nevoie la acest moment, tot, există. Deja ne pregătim inclusiv pentru a face față dacă în Europa virusul începe să se răspândească mai agresiv”, a spus Raed Arafat.

Ministerul Sănătății promite într-un comunicat că va informa cu privire la starea de sănătate a românilor repatriați.

Foto: Adrian Sultănoiu, MApN

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22