Savonea către Birchall: Ați semnat foaia de parcurs cu SUA pentru statul de drept? Nu vă victimizați

Laurentiu Gheorghe | 17.09.2019

Contre dure în CSM. Lia Savonea i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

Pe aceeași temă

Birchall a precizat că va răspunde în scris solicitării și i-a reproșat șefei CSM că a introdus acestă solicitare pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de marți, fără ca ea să fi fost anunțată în prealabil. Poziția Liei Savonea a fost susținută și de judecătoarea Gabriela Baltag și de Victor Alistar, relatează HotNews.ro.

Ana Bircall le-a reproșat că încearcă să „pună la punct ministrul Justiției” și lipsa de colegialitate pentru că nu i-au dat voie să răspundă instituțional. Savonea nu a avut de spus decât: "Vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă".

"O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea", a spus Birchall, la care Savonea i-a replicat:

"Foaia de parcurs, doamna ministru!", a replicat Savonea.

Judecătoarea Gabriela Baltag a plusat și a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect.

Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuția privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul "centrelor de reflecție" nu a fost acceptat.

****

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, "să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct", la o "foaie de parcurs" cu titlu "consultativ" pentru întărirea statului de drept din România. Declarația a fost făcută în 5 septembrie, la București, de ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a venit în România pentru discuții cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

"Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitației - să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent", a declarat ambasadorul SUA la UE.

Întrebat dacă poate oferi detalii despre această foaie de parcurs, el a spus că este la discreția părții române să o facă publică.

La sfârșitul lunii august, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, în luna septembrie. El arăta atunci că vede în ministrul român "un partener vital și de încredere în lupta anticorupție". Invitația a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de președintele Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22