Savonea cere Curții Supreme să anuleze sesizarea făcută la Curtea de Justiție Europeană

Redactia | 26.02.2019

Președinta CSM, Lia Savonea, cere Curții Supreme să anuleze sesizarea făcută la CJUE privind Secţia pentru magistraţi.

Pe aceeași temă

Solicitarea, consultată de G4media, a fost făcută în cadrul procesului de la ICCJ prin care CSM cere strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Piteşti dintre Consiliu și două asociaţii ale magistraţilor, Forumul judecătorilor din România şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor. Următorul termen de judecată al cererii de strămutare este pe 13 martie.

În completarea cererii de strămutare, Lia Savonea arată că:

  • „doamna judecător Anca Andreea Terzea (de la CA Piteşti – n.r.), ce a făcut parte din completul care a pronunţat încheierea din data de 07.02.2019 în dosarul a cărei strămutare o solicităm, este înscrisă în lista magistraţilor care au susţinut memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a <<Legilor Justiţiei>>, adresat domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei şi domnului Mihai Tudose, prim-ministrul României.

  • Prin acest memoriu s-a solicitat retragerea proiectului de modificare a <<Legilor Justiţiei>>, fiind formulate critici inclusiv împotriva înfiinţării în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ <<a unei direcţii specializate având competenţa exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele săvârşite de către judecători şi procurori, indiferent de natura şi gravitatea acestora>>.

  • De asemenea, doamna judecător este semnatara Scrisorii deschise a magistraţilor români pentru susţinerea independenţei Justiţiei prin care se critică în principal aspecte legate de preconizatele modificări ale legilor Justiţiei”.

Pe 7 februarie, Curtea de Apel Pitești a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu recent înființata Secție de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General (PG).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22