Scandal în coaliție din cauza lui Isărescu. Ș. Nicolae vrea să-și dea demisia. Tăriceanu nu cedează

Dora Vulcan | 26.06.2019

Nominalizarea lui Mugur Isărescu și susținerea pe care ALDE o acordă noului mandat al acestuia la șefia BNR a generat un conflict între senatorii PSD; conduși de Șerban Nicolae, și liderul ALDE.

Pe aceeași temă

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a amenințat că-și va depune mandatul dacă Mugur Isărescu va fi susținut de PSD, informează Antena 3.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat miercuri că nu renunță la susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR.

”Domnul Isărescu beneficiază de sprijinul ALDE. Din partea ALDE nu a existat opoziție, doar un singur coleg (Daniel Zamfir, n.r.) care este consecvent cu poziția lui și nu vreau să-i fac reproșuri. Nu-i împărtășesc punctul de vedere. În ceea ce privește poziția PSD-ului, vreau să vă rog să-i chestionați pe reprezentanții partidului”, a declarat presei, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă ADE îşi asumă candidatura lui Isărescu, Tăriceanu a spus: ”Să ştiţi că nu sunt partidele care fac propuneri de candidaturi, candidaturile se depun în nume individual şi fiecare parlamentar, sigur, respectând disciplina de grup, votează. Vă pot spune foarte clar că ALDE va susţine candidatura domnului Mugur Isărescu la votul care va avea loc în Parlament”.

Șerban Nicolae a spus, miercuri, că niciun senator PSD nu și-a arătat sprijinul pentru candidatura lui Mugur Isărescu privind funcția de guvernator BNR. Cu privire la anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu de susținere a lui Isărescu, senatorul a spus că acesta nu face parte din PSD.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că în urma discuțiilor cu președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă, coaliția PSD-ALDE îl va susține pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru un nou mandat. În noul Consiliul de Administrație, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două, iar USR una.

Luni după-amiază, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a precizat că în şedinţa coaliţiei nu s-a pronunţat un nume pentru postul de guvernator al BNR, iar apoi senatorii PSD au ajuns la concluzia că nu l-ar susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat.

Noua conducere a BNR urmează să fie votată de Parlament în 3 iulie.

Nici Weber și Neacșu nu au fost pe gustul lui Șerban Nicolae dar au trecut la votul coaliției

Nici candidatura lui Renate Weber la Avocatul Poporului, unde a fost votată între timp, nu a fost pe gustul lui Șerban Nicolae, doar că în cazul ei el a invocat loalitatea parteneriatului din coaliție care nu poate fi pusă în pericol de rațiuni personale.

„În ceea ce priveşte pe Renate Weber, bănuiesc că ALDE ar fi putut găsi şi soluţii mai potrivite dar nu comentez, este vorba de o alianţă şi nu există motive pentru a respinge candidatura doamnei Renate Weber cu riscul de a periclita alianţa cu un partid loial şi bun partener în această perioadă din motive sau din raţiuni personale”, a declarat Șerban Nicolae.

El a afirmat că Renate Weber are o prestație remarcabilă și respectabilă.

„Nu sunt foarte convins că trecutul domniei sale de preşedinte al Fundaţiei pentru o societate deschisă, Fundaţia Soros, este cel mai bun argument. Prestaţia din ultimii ani este una respectabilă şi remarcabilă în ultimii ani în domeniul apărării drepturilor omului şi în domeniul combaterii abuzurilor petrecute în era Băsescu- Macovei-Portocală-Kovesi ...dar aş fi vreut să fiu convins că e unul care nu a avut rateuri în activitatea publică şi că e o persoană care şi-a păstrat o anumită linie în ceea ce priveşte valorile şi principiile. Doamna Renate Weber a fost consiliera personală a dlui Băsescu. La acel moment a susţinut cu mare entuziasm toate modificările făcute de Macovei în spriritul stalinist cel mai pur prin care procurorii erau subordonaţi ministrului Justitţiei, în general toată Justiţia era subordonată serviciilor de informaţii şi controlul asupra instrumentelor de Justiţie penală era transferat către zona ocultă, către zona care este absolut închisă opiniei publice şi cercetării transparente a societăţii”, a adăugat Nicolae.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat-o miercuri pe Renate Weber în funcția de Avocat al Poporului, propunerea ALDE. Propunerea PNL și USR, Peter Eckstein Kovacs, a obținut cu 100 de voturi mai puțin.

De asemenea, Șerban Nicolae a spus că nu este de acord ca PSD să-l susțină nici pe Marian Neacșu în funcția de vicepreședinte la ANRE, după plecarea acestuia la Pro România în urma excluderii sale din PSD în noiembrie trecut.

Cu toate acestea, senatorii și deputații au dat un vot favorabil lui Marian Neacșu pentru funcția de vicepreședinte ANRE fără ca el să fie măcar prezent la audieri.

Trei candidați și-au dorit această funcție, însă nu s-au organizat audieri în comisiile de specialitate. În schimb, aleșii au dat un vot pe baza CV-ului, iar Marian Neacșu a ieșit câștigător.

Surse: stiripesurse, digi 24

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22