Scandal la Eurovision 2022. Juriile din 6 țări au fost descalificate, printre care și al României

L. G. | 15.05.2022

Organizatorul Eurovision 2022 anunță că a decis să elimine notele oferite de juriile din șase țări din cauza unor nereguli.

Pe aceeași temă

Printre juriile descalificate s-ar număra și juriul din România, alături de cele din Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru, scrie ESCXTRA, publicație specializată în Eurovision.

Notele oferite de juriile din cele șase țări au fost eliminate, după ce un observator independent a observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision.

„În analiza votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului,” se arată în comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU).

Organizatorul Eurovision 2022 nu precizează despre ce țări este vorba.

Conform unei publicații de profil, cele șase țări ale căror jurii au fost eliminate sunt: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Din partea României, Eda Marcus de la TVR ar fi trebuit să anunţe sâmbătpă seară punctajul juriului naţional. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, prezentatorii precizând că nu a putut fi realizată conexiunea cu România. Astfel, Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, a cărei piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).

România s-a numărat printre cei 25 de finaliști ai Eurovision 2022, fiind reprezentată de wrs, care s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte.

Câştigătorul trofeului Eurovision 2022 a fost ales în urma votului juriului şi al publicului, care au avut ponderi egale, fiind diferențe foarte mari între votul juriului din fiecare țară și votul publicului. După votul celor 40 de jurii, Marea Britanie conducea clasamentul, cu 283 de puncte, urmată de Suedia - 258, Spania - 231 și Ucraina - 192. Melodia Ucrainei a primit din partea publicului 439 de puncte, acumulând un total de 631 de puncte și câștigând Eurovision 2022.

Pe locul al doilea s-a clasat Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder, cu piesa „Space Man”. Următorii clasați au fost reprezentanții Spaniei, Suediei și Serbiei.

Republica Moldova, reprezentată de Zdob şi Zdub & Advahov din Republica Moldova, cu piesa „Trenuleţul”, s-a clasat pe locul 7. Trupa nu a primit niciun punct din partea României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22