Scandalul BMW-urilor - Bode: Drulă acuză acuză o conspirație/Drulă: Bode minte cum respiră

L. G. | 06.10.2022

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul licitației pentru mașinile de Poliție, susținând că totul este perfect legal iar Drulă „dezinformează cu bună știință

Pe aceeași temă

„Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate", a spus ministrul de Interne, susținând că aceia care încearcă să denatureze scopul unor proiecte ale MAI încercând să obţină capital politic ”prin minciuni şi dezinformări” sunt ”oameni mici”, referindu-se la liderul USR, Cătălin Drulă, care a criticat achiziția.

El a spus că Drulă, ca ministru al Transporturilor, a semnat contractul de finanțare. „Domnul Drulă cere DNA să se autosesize. Păi ce ar trebui să înțelegem acum, după ce am văzut documentele semnate chiar de dânsul? Să înțelegem că se autodenunță?", a spus el.

Bode: Licitația a fost perfect legală

Concluziile prezentate de Bode după verificările făcute de Corpul de Control al MAI privind achiziția celor 600 de BMW-uri ale Poliției de la Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis:

 • „Necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă.

 • Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere.

 • Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.

 • Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale.

 • Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România.

 • Cei care încearcă prin dezinformări și minciuni să denatureze scopul unor asemenea proiecte pentru a obține un eventual capital de imagine sunt oameni mici. Nu ma refer doar la nivelul lor politic, ci și la caracterul lor.

 • După momentul semnării contractului, Ministerul informează MIPE, așadar contractul ajunge și la domnul Ghinea, ministrul Fondurilor Europene la acea vreme, inclusiv cu specificațiile tehnice.

 • Putem vorbi mult despre ipocrizie, rea-voință, pierderi de memorie, inclusiv despre înțelepciunea zicalei: „dacă tăceai, filosof rămâneai”.

 • Singurul aspect care ne interesează este cel legat de dezinformare pe care întotdeauna o vom combate. Voi combate această dezinformare cu argumente.

 • Fostul ministru al Transporturilor, dl Drulă, face public acuzații grave, calomnioase, cu atac la persoană, vorbind culmea despre documente și procese agreate de dânsul. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Domnul Drulă cere DNA să se autosesizeze. Păi ce ar trebui să înțelegem acum, după ce am văzut documentele semnate chiar de dânsul? Să înțelegem că se autodenunță?

 • Domnul Drulă sesizează OLAF și Parchetul European, în condițiile în care acest contract și aceste specificații tehnice au fost pe masa ministrului Drulă și a ministrului Ghinea.

 • Întreaga documentație o vom pune la dispoziția tuturor instituțiilor competente și vom susține orice demers al acestora.

 • S-a gândit oare și ce-o să spună procurorilor, când va fi întrebat cum și de ce a semnat acel contract cu acele specificații pe care azi le numește cu dedicație?

 • Este evident pentru noi toți că domnul Drulă nu a uitat ce a semnat. A sperat doar că vom uita noi toți ceilalți.

 • Eu personal nu mai am nicio așteptare și nu aștept replica domnului Drulă oricât de savuroasă sau hilară ar fi. Pun această uriașă gafă pe seama amatorismului, a lipsei de experiență politică dar și de viață care l-a făcut să cadă în ridicol atât în fața propriului partid cât și în fața propriului electorat.

 • La MAI avem multe proiecte ce vizează creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și protejarea vieții tuturor participanților la trafic de pe drumurile publice.

Drulă despre Bode: „Minte cum respiră”

Acuzat de ministrul de Interne că dezinformează și că și-a pus semnătura pe contractul pentru BMW-urile pentru Poliție, Cătălin Drulă susține că Lucian Bode „minte cum respiră”, inducând „voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație”.

Liderul USR susține că a aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene, „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”

Acesta prevedea 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 4.000 de dispozitive mobile, 1.400 de imprimante mobile termice , 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă, un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic și 300 de autospeciale de poliţie.

Drulă susține că semnătura sa nu este „pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice”.

„Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziția mașinilor, pe care le-a și dublat la număr (au ajuns 600 - probabil avea mai multe de vândut prietenul președintelui). Nimic din celelalte dotări nu a fost achiziționat, mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranța rutieră. Doar mașinile cu dedicație”, a scris liderul USR pe Facebook.

*****

Costul unei autospeciale este de 32.000 de euro, fără TVA, preţ în care sunt incluse accesorii necesare muncii de poliţie, iar preţul de catalog al acestei maşini, fără dotările menţionate, este de peste 38.600 de euro, fără TVA. 100 de autospeciale BMW 320ix urmează să intre în dotarea Poliţiei Rutiere până în vara anului viitor, dintr-un total de 600 de autospeciale pentru care s-a semnat un acord cadru. USR a sesizat Autoritatea de Management, Oficiul European de Luptă Antifraudă, Parchetul European şi Curtea de Conturi în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22