Scandalul dezinfectantilor: Cinci spitale din tara fac doar interventii chirurgicale de urgenta

Vlad Toma | 12.05.2016

Cinci spitale din Dolj, Galati, Olt, Teleorman si Bucuresti isi amana operatiile, efectuand doar interventii chirurgicale care impun interventie in regim de urgenta.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE:  Cinci spitale din tara au amanat operatiile programate, din cauza crizei dezinfectantilor, si vor efectua numai interventii chirurgicale de urgenta, a anuntat, joi, Ministerul Sanatatii, potrivit Mediafax.

Spitalul Judetean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galati, Spitalul Judetean din Olt, Spitalul Judetean din Teleorman si Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti efectueaza numai interventii chirurgicale in regim de urgenta, restul operatiilor programate fiind amanate. Asta au raportat directiile de sanatate publica (DSP) in cadrul videoconferintei care a avut loc la pranz, cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.

"In cazul celor cinci unitati sanitare care in prezent deruleaza interventii chirurgicale doar in regim de urgenta au fost dispuse masuri pentru remedierea situatiei cu celeritate, astfel incat, in cursul zilei de maine (vineri) sa se poata relua fluxul normal al activitatii chirurgicale", a anuntat Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa remis joi, agentiei de presa citate.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa comunice unitatilor sanitare cu paturi, "intreprinderea tuturor masurilor necesare pentru desfasurarea serviciilor medicale in conditii de siguranta pentru pacienti prin asigurarea cantitatilor corespunzatoare de produse biocide, altele decat cele fabricate de firma HexiPharma", se mai arata in sursa citata.

Decizia spitalelor de a amana operatiile programate vine in urma prezentarii de catre Guvern a rezultatelor analizelor produselor Hexi Pharma. Reprezentantii Guvernului au aratat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca toate probele de produse Hexi Pharma analizate pana acum la laboratorul ICECHIM au avut probleme in ceea ce priveste concentratia de substante dezinfectante din solutie fata de ceea ce scrie pe eticheta. De altfel, Guvernul a recomandat retragerea de pe piata si din spitale a produselor Hexi Pharma si a anuntat ca va verifica si biocidele celorlalti producatori care se gasesc pe piata din Romania.

 

 

UPDATE: Institutul „Marius Nasta” a reluat operatiile, dupa o scurta amanare care a avut loc dimineata, anunta Irina Strambu, medic la acest spital, conform Agerpres.

 

Institutul s-a numarat pe lista spitalelor in care au fost gasite nereguli in privinta biocidelor. Sursa citata anunta ca decizii similare au fost luate în mai multe spitale din țară.

 

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, a declarat pentru tolo.ro, in urma aflarii rezultatelor testelor coordonate de Guvern: "Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe... mă gîndesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți... Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii... Sîntem tratați ca niște gunoaie... Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate."

 

Probele de dezinfectanti medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM arata ca in unele cazuri substantele erau diluate de pana la zece ori, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, Victor Strimbu, secretar de stat in ministerul Sanatatii.

  

Toate probele analizate au fost neconforme, a spus oficialul guvernamental.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22