Scandalul numirii Mihaelei Triculescu la șefia ANAF capătă amploare. Toate firele duc la Vâlcov

Redactia | 06.01.2019

Deși oficial Eugen Teodorovici ar fi nominalizat-o pe Triculescu la conducerea ANAF în locul lui Ionuț Mișa, surse politice spun că ministrul Finanțelor n-o cunoștea și că ordinul ar fi venit de la Vâlcov.

Pe aceeași temă

Inițial, s-a crezut că cea care ar fi impus-o pe ilustra anonimă, contabil la o firmă comunală de salubritate, care a picat de cinci ori la examenul de inspector fiscal, ca să preia șefia ANAF, ar fi Olguța Vasilescu. Însă scandalul a izbucnit tocmai de la organizația PSD Dolj, condusă de Olguța, și a ajuns până la Palatul Victoria, baroni social-democrați sunând la cabinetul premierului Dăncilă pentru a afla adevărul. De remarcat că până în prezent nu a fost prezentat oficial un CV al Mihaelei Triculescu numită președinte al Administrației Naționale de Administrare Fiscală cu rang de secretar de stat, fapt mai mult decât neobișnuit.

Teodorovici, luat pe nepregătite cu nominalizarea lui Triculescu

Faptele au ieșit la iveală sâmbătă când s-a aflat că „Teodorovici a ţinut-o două ore la uşa lui pe această Mihaela. Nu reţinuse numele“, susțin surse din PSD.

Ministrul Finanţelor ar fi fost luat prin surprindere când s-a trezit cu Mihaela Triculescu la uşa biroului său. "Nu ştiu cine este Triculescu. Ulterior am aflat că, înainte de Crăciun, ministrul Teodorovici a ţinut-o pe această Mihaela două ore la uşa lui. Nu reţinuse numele pe care i-l spusese Vâlcov. Duduia a intrat până la urmă şi i-a spus: «Eu trebuie să fiu la ANAF!». Mai mult nu ştiu", a declarat unul dintre liderii PSD Dolj, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

La rândul lor, și alți șideri PSD din Dolj ridică din umeri în privinţa Mihaelei Triculescu și fac trimitere la Darius Vâlcov. „Nu a tras sforile la noi, nu o ştim, n-am văzut-o în viaţa noastră. În altă parte trebuie să căutăţi, la vreo 50 de kilometri de Craiova“, a declarat unul dintre aceştia.

Olguța Vasilescu, reacție nervoasă pe Facebook

Implicată în acest scandal și rămasă pe dinafara Guvernului după ce Iohannis a refuzat-o pentru portofoliul Transporturilor și după aceea și pentru Dezvoltarea Regională, Olguța Vasilescu a negat vehement că ar cunoaște-o pe Mihaela Triculescu, ceea ce trimite la Darius Vâlcov.

„Observ ca, deși liderul PSD Dolj Claudiu Manda a dat ieri un punct de vedere ziarului Capital, minciunile despre persoana mea continuă. Nu o cunosc pe doamna de la ANAF şi nu am propus-o pe vreo funcţie. Dacă persistați in aceasta telenovela de prost gust, data viitoare vă vor raspunde avocații mei.“, a scris sâmbătă, Olguța Vasilescu pe Facebook.

Contactat de Capital, Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj şi țiitorul Olguţei Vasilescu a infirmat că ar fi avut vreun rol în numirea de la ANAF. "Cine este domnul Trancă? Eu nu-l cunosc. Și nici Olguţa. Aici este vorba despre o manipulare. Noi nu o cunoaştem pe doamna Triculescu şi nu am avut niciun rol în numirea ei", a spus şeful Comisiei SRI.

De remarcat că Triculescu a fost asociată într-una dintre firme cu Adriana Cotel, cea care în octombrie 2018 a fost numită şefă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, printr-o decizie surprinzătoare şi controversată. Mai multe canale media au scris la vremea respectivă că Adriana Cotel este legată printr-o prietenie veche de Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Dăncilă, cel pe care sursele din interiorul PSD îl indică şi în spatele numirii lui Triculescu la şefia ANAF.

Triculescu şi Cotel au preluat la începutul lui 2018 o firmă pe care proprietarul a vrut s-o lichideze fiindcă nu putea să justifice în jur de 200.000 de lei pe care-i păstra în propria locuinţă şi în conturile personale. Firma se numea Tansof SRL Prunet, iar Triculescu şi Cotel au preluat societatea şi i-au schimbat denumirea în Inspire General SRL. Au mutat sediul social în satul Almaj din judeţul Dolj şi au schimbat domeniul principal de activitate în “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similară”.

Pe 31 octombrie 2018, Adriana Cotel a fost numită la şefia Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Imediat, în noiembrie 2018, cele două partenere (Triculescu şi Cotel) s-au retras din Inspire General, acţionar majoritar devenind Răzvan-Mihai Trifan, un apropiat al Mihaelei Triculescu. Numele acestuia apare şi într-o altă firma la care noua şefa ANAF a renunţat tot în noiembrie 2018: Perfect Balance Profesional SRL.

Triculescu nici nu este pe lisat practicienilor în insolvență agreați de ANAF

Oficial nu există decât comunicatul de presă în care Guvernul a anunțat că „Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experiență. În ultimii trei ani a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii. Noul președinte ANAF este licențiat în economie și absolvent al studiilor de master disciplina ”Analiză diagnostic și evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice”.

Însă realitatea se pare că adevărul e cu totul altul. Potrivit datelor furnizate de Termene.ro, numele Mihaelei Triculescu începe să apară în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) din 16 noiembrie 2016, deci nu chiar trei ani. Firmele de care s-a ocupat ca lichidat judiciar nu sunt prea multe: Studio Mircea SRL-D, Protektor Consultancy 2016, Camival SRL, General Premiul Food 2016, MKD Professsional, Klaus Procarne SRL, Hol-Bild SRL, Gela-VI SRL, BBL Electronica SRL, Luckyland Imobiliare, Super Lior 2015 și Cosmica Travel, scriu jurnaliștii de la clujust.ro.

În cazul a doua dintre firme, Hol-Bold din Suceava și BBL Electronica din Arad, lichidatorul judiciar provizoriu Mihaela Triculescu nu a fost confirmată de către creditori pentru a continua procedura, pe motiv că nu e practician în insolvență agreat de ANAF, fiind aleși alți practicieni.

Însă artificiile lui Darius Vâlcov nu pot decât să amâne recunoașterea falimentului actualei guvernări PSD-ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22