Scandalul Romniceanu: Firea și primarul Sectorului 5, Daniel Florea, contraziși de documente

Dora Vulcan | 28.12.2017

Deși Gabriela Firea a spus că sunt eronate informațiile potrivit cărora s-ar construi un pationoar în aria protejată a parcului Romniceanu și l-a amenințat pe arhitectul Sturdza cu tribunalul, un grup de inițiativă civică a descoperit in SEAP anuntul primăriei sectorului 5 pentru construirea patinoarului.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Primaria Sector 5 : "Nu se amenajeaza un Patinoar in Parcul Romniceanu. Incarcarea documentatiilor in SEAP la data de 5.12.2017, publicate in SEAP in data de 20.12.2017, reprezinta rezultatul unei erori materiale, care a fost deja indreptata prin adoptarea de catre Consiliul Local Sector 5 a hotararii nr. 206/14.12.2017", se arata intr-o noua precizare a primăriei, citată de Hotnews.ro.

 

 

 

"Documentele publicate in SEAP arata ca achizitia pentru patinoare este initiata, singurul lucru care a oprit acest proiect ilegal fiind opozitia comunitatii. Astfel ca, avand in vedere lipsa de onestitate de care cele doua institutii au dat dovada, ne afirmam scepticismul cu privire la angajamentele Primariei Sector 5 de a respecta rigorile legale in privinta reamenajarii Parcului Romniceanu. (...) Raportat la cele declarate de cei doi primari si avand in vedere licitatia publica in desfasurare, asteptam clarificari in legatura cu realizarea Patinoarului in Parcul Romniceanu. Este evident pentru comunitatea din Cotroceni ca cei doi alesi locali nu dau dovada de buna credinta, prin ascunderea adevaratelor intentii. Ne exprimam dezacordul profund cu aceste tactici de administrare a domeniului public si afirmam, o data in plus, angajamentul nostru pentru atenta monitorizare a activitatii celor doua institutii si pentru implicarea in orice decizie cu impact asupra calitatii vietii", se arata intr-un comunicat al Asociatiei In Cotroceni.

 

La data de 20.12.2017, Primaria Sectorului 5 a publicat in SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), www.e-licitatie.ro anuntul de participare nr. 420309 si documentatia de atribuire a "Contractului de prestari servicii, servicii pentru organizarea evenimentului cultural "Poveste de iarna pe patine", in conformitate cu prevederile HCLS 5 nr. 175/23.11.2017" prin procedura simplificata, conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice.

 

 

 

Documentatia de atribuire publicata in SEAP cuprinde: Fisa de date a achizitiei, schite patinoar, Caiet de sarcini, Contract servicii, formulare si DUAE editabil.

 

 

 

Conform Caietului de Sarcini inregistrat la Primaria Sectorului 5 sub nr. 64231/5.12.2017, (atasat prezentului in extras, acesta putand fi descarcat integral de pe SEAP), Primaria intentioneaza sa amenajeze in parcurile din Sectorul 5 patinoare temporare pentru asigurarea conditiilor necesare derularii unor activitati sportive.

 

Loc de desfasurare: Parcul Romniceanu, Parcul Sebastian, Parcul Ferentari, Parcul Humulesti si Parcul Pecineaga.

 

Primaria a incarcat in SEAP inclusiv schitele acestor patinoare, din schita aferenta Parcului Romniceanu rezultand ca patinoarul din acest parc urmeaza sa aiba o suprafata de 481 mp si o capacitate maxima de 110 persoane. Data limita de depunere a ofertelor este data de 29.12.2017.

 

 

 Caracteristici Patinoar Parc Romniceanu, potrivit anunt SEAP:

 

-        suprafata aproximativa: 450-550 mp

 

-        numar piste de patina: 1

 

-        capacitate maxima: 100-150 persoane (nn. Se remarca o neconcordanta fata de schita)

 

-        masini de curatat patinoar: 1 buc

 

-        masini de lustruit suprafata: 4 buc

 

-        patine: 150-200 buc;

 

 "Avand in vedere toate aceste informatii care rezulta din documente publice intocmite chiar de Primaria Sectorului 5, credem ca informatiile comunicate de Primarul Sectorului 5 si de Primarul General sunt neadevarate si ignora cu buna stiinta chiar documentele publicate de Primaria Sectorului 5", se mai arata in comunicatul Asociatiei InCotroceni.

 

 

  

 

 

Background

 

 

 

  • Comunicatul Primăriei Sectorului 5 -  27 decembrie 2017

 

"In Parcul Romniceanu NU se construieste un patinoar! Lucrarile respective vizeaza aducerea la starea initiala a domeniului public, in urma dezafectarii unui loc de joaca. Acesta se afla intr-o avansata stare de degradare si punea in pericol siguranta copiilor, lucru semnalat si de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, prin adresa inregistrata cu nr. 19957/21.09.2017, prin care au avertizat Autoritatea Locala Sector 5 sa intreprinda demersuri pentru remedierea situatiilor cu potential risc. Ulterior dezafectarii aparatelor de joaca si indepartarii tartanului, in zona respectiva a survenit o denivelare, intervenindu-se pentru aducerea la nivel a aleilor cu ceea ce reprezinta fosta suprafata valorificata in trecut ca loc de joaca. Cum in primavara anului 2018, Parcul Romniceanu si alte parcuri ale Sectorului 5 vor intra in reabilitare totala, in respectiva locatie va fi amplasat un loc de joaca modern si dotat din toate punctele de vedere pentru a asigura integritatea fizica a copiilor care se vor juca acolo. Pana atunci, Autoritatea Locala Sector 5 a adoptat toate masurile ce se impun pentru a preintampina eventuale accidente nedorite, fiindca in zona fostului loc de joaca, pe langa denivelarile si gropile rezultate din indepartarea aparatelor, bucatile de fier care ancorau aparatele nu au putut fi desprinse in totalitate, astfel incat a fost absolut necesara refacerea aleilor respective si aducerea lor la nivel. In urma efectuarii acestor lucrari, niciun milimetru de spatiu verde nu a fost afectat. Potrivit Legii nr. 50/1991, republicata, efectuarea acestui tip de lucrari de nivelare nu necesita eliberarea unei autorizatii de construire. Consultarea publica se realizeaza conform legii, nu numai cu o anumita parte a cetatenilor sau numai cu anumite ONG-uri; acesta este modul de lucru al Administratiei Locale a Sectorului 5 si nu ne vom abate de la acest principiu in niciun domeniu si cu niciun motiv. Primaria Sectorului 5 continua sa creada intr-o comunicare deschisa, nemijlocita si eficienta cu cetatenii, de aceea, nu va da curs niciunui demers menit sa dezinformeze".

 

 

  • Firea, despre parcul Romniceanu: ne rezervăm dreptul să ne apărăm în instanță împotriva acestei maniere de a comunica - 27 decembrie 2017

 

 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat miercuri ca informatiile privind construirea unui patinoar in parcul Romniceanu sunt eronate si ca PMB isi rezerva dreptul de a se apara in instanta impotriva acestei maniere de a comunica public informatii neadevarate, relateaza Agerpres.

 

"M-am interesat atat la colegii mei de la PMB, cat si intr-o discutie telefonica cu domnul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, si pot sa va asigur - cel putin mi s-au dat toate asigurarile necesare si eu vi le transmit - contrar celor afirmate in mass-media de catre o asociatie si presedintele acesteia, nu se construieste pe spatiul verde in parcul Romniceanu niciun patinoar. Nici pe spatiul verde si nici intr-o alta zona. Deci este o dezinformare. Nu ar fi prima pe care o profereaza aceasta asociatie si ne rezervam dreptul sa ne aparam in instanta impotriva acestei maniere de a comunica public informatii toxice, neadevarate", a declarat edilul general, la sediul Primariei Capitalei.

 

Firea a mentionat ca lucrarile care se desfasoara in acest parc vizeaza desfiintarea unor elemente de joaca si de mobilier urban care sunt avariate.

 

"Subliniez faptul ca, potrivit hotararii de Consiliu General nr. 160/2001, parcul Romniceanu se afla in administrarea Primariei Sector 5, iar din partea domnului primar - care de asemenea va comunica si el public pe acest subiect - am fost asigurati ca nu se amenajeaza niciun patinoar, ci lucrarile care se desfasoara in aceasta perioada se refera la desfiintarea unor elemente de joaca si de mobilier urban care sunt avariate, deteriorate si care puneau in pericol siguranta copiilor. Aceste lucrari sunt realizate de o societate a Consiliului Local al Sectorului 5, SC Amenajare Edilitara si Salubrizare SA. Aceste lucrari de punere in siguranta s-au facut dupa o sesizare a Oficiului de Protectie a Consumatorului", a spus Firea.

 

In cursul zilei de miercuri, si Primaria sectorului 5 a anuntat ca in parcul Romniceanu nu se construieste un patinoar, ci se desfasoara lucrari de aducere la starea initiala a domeniului public in urma dezafectarii unui loc de joaca.

 

Conform Primariei sector 5, in primavara anului 2018 in respectiva locatie va fi amplasat un loc de joaca modern.

 

 

 

 

  • Arhitectul Sturdza către Firea: Nici Ceaușescu nu și-a permis să demoleze de Sfintele Sărbători - 26 decembrie 2017

 

Arhitectul Șerban Sturdza, președinte al Ordinului Arhitecților București, a făcut luni o plângere la poliția Capitalei, în care acuză că în parcul Romniceanu, arie protejata, se construiește un pationar fara autorizație.  

 

 

 

Intr-un mesaj catre Gabriela Firea, publicat pe pagina lui de Facebook, arhitectul Sturdza spune ca "s-a schimbat modul de lucru. Nu mai e noaptea ca hotii, ci de Craciun, ca mafiotii".

 

"In caz ca starea va permite, v-as ramane recunoscator daca ati face ceva pentru a opri distrugerea parcului Romniceanu. Intre noi fiind vorba, nici Ceausescu nu si-a permis sa demoleze in Bucuresti de Sfintele Sarbatori", scrie arhitectul Sturdza pe Facebook.

 

 

 

Mesajul arhitectului Sturdza catre Firea:

 

"Distinsa Doamna Primar General al Capitalei,

 

Incep prin a va ura Craciun fericit dumneavoastra, celor dragi si colaboratorilor apropiati. Cum e la dumneavoastra in Voluntari, ninge? Ca in orasul nostru, in Bucuresti, e soare si vreme buna.

 

Probabil ca va intrebati ce l-a apucat pe presedintele OAR Bucuresti de nu sta linistit de Craciun. In cazul in care ma banuiti de islamism sau ateism, va inselati naprasnic! Vedeti domnia voastra, in calitate de Primar General al Bucurestilor, ar trebui sa stiti ca nu toti bucurestenii au sarbatori fericite.

 

Spre exemplu, cotroceam astazi prin Cotroceni si, ce sa vezi? Vad ca s-a schimbat modul de lucru. Nu mai e noaptea ca hotii, ci de Craciun, ca mafiotii. Fara nici o autorizatie afisata conform legii, s-a purces la construirea unui patinoar in parcul Romniceanu, arie protejata, de altfel. Si fara consultarea obligatorie a cetatenilor si fara acordul Directiei de Cultura a Municipiului Bucuresti. Cazul e tipic de ghinion, caci nu toata lumea hiberneaza de Craciun, intre doua sarmale si un carnat. Locuitorii vegheaza. Iar eu mi-am permis, in calitate de presedinte al OAR Bucuresti, sa merg in prima zi de Craciun si sa depun o plangere la Politia Capitalei.

 

Nu stiu daca aveti zone protejate in Voluntari. Dar in Bucuresti, va anunt ca ele exista. Si chiar sunt protejate. Si este un delict sa te atingi de ele fara toate autorizatiile. In caz ca starea va permite, v-as ramane recunoscator daca ati face ceva pentru a opri distrugerea parcului Romniceanu. Intre noi fiind vorba, nici Ceausescu nu si-a permis sa demoleze in Bucuresti de Sfintele Sarbatori.

 

Cu scuzele de rigoare ca nu am putut sa va fac un alt cadou de Mos Craciun, va rog sa luati act de sesizarea mea facuta la politie si astept, daca asta nu va tulbura prea rau buna dispozitie, sa faceti ceva. Daca puteti. Cat nu e prea tarziu. A, si sa nu uit. OAR Bucuresti asteapta in continuare un raspuns la adresele fara de raspuns."

 

 

 

  • Grupul de initiativa civica InCotroceni - 21 decembrie 2017

 

" Primaria Sectorului 5 si Daniel Florea si-au propus sa ne strice bucuria Sarbatorilor de iarna! Construiesc in Parcul Romniceanu, intr-un spatiu verde, in Zona protejata nr. 45, la 20 m de case (deci in zona rezidentiala) un patinoar ilegal (ie fara autorizatie de constructie, fara avize, fara consultarea cetatenilor, fara acord de vecinatate, etc.). NU este vorba de o constructie temporara! In cursul zilei de ieri, fara autorizatie de desfiintare si fara nicio consultare a comunitatii, au desfacut si indepartat tot mobilierul urban existent (ie banci), precum si toate echipamentele de joaca pentru copii (ie leagane, tobogan, balansoare etc.)", au postat cetatenii pe pagina de Facebook a asociatiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22