Scandalul WikiLeaks poate zdruncina relatia dintre Japonia si SUA

T.d. | 26.08.2015

Pe aceeași temă

Informatiile publicate in urma scandalului WikiLeaks – potrivit carora Statele Unite ar fi spionat guvernul Japoniei – l-a determinat pe premierul Shinzo Abe sa ii ceara presedintelui Obama o investigatie in acest sens.

Potrivit unui anunt facut miercuri de seful de cabinet al premierului japonez, Yoshihide Suga, Abe i-a cerut lui Obama sa lanseze o investigatie fata de posibilul spionaj american la adresa guvernului de la Tokio si a unor companii japoneze.

Shinzo Abe i-a transmis lui Obama, intr-o convorbire telefonica, faptul ca “daca acuzatiile sunt adevarate, atunci relatia noastra de incredere ar fi zdruncinata”.

De la Washington, liderul SUA a prezentat scuze pentru incident. La finalul lunii iulie, WikiLeaks a informat ca NSA (Agentia de Securitate Nationala americana) ar fi spionat inalti oficiali din guvernul Japoniei, dar si companii nipone.

Documentul vorbeste despre o lista cu “35 de tinte secrete din Japonia, intre care guvernul japonez, companii nipone, precum Mitsubishi”, dar si “numerosi oficiali ai Bancii Centrale”, intre care chiar guvernatorul Haruhiko Kuroda” ar fi fost incerceptati de NSA.

''Documentele arată gradul de supraveghere a guvernului japonez și faptul că informații din numeroase ministere și servicii guvernamentale au fost strânse și analizate.

Acestea arată o cunoaștere detaliată a discuțiilor interne din Japonia pe teme precum importurile de produse agricole și litigiile comerciale, pozițiile Japoniei în ciclul Doha al Organizației Mondiale a Comerțului, proiecte de dezvoltare tehnică din Japonia, politica sa privind schimbările climatice, energia nucleară și emisiile de gaze cu efect de seră'', puncteaza WikiLeaks.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22