Scenariu anticipat de Rafila: Peste 70.000 de cazuri de Covid-19 înregistrate zilnic în România

L. G. | 21.01.2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că varianta Omicron devine dominantă în România, însă atrage atenţia asupra faptului că varianta Delta continuă să provoace îmbolnăviri grave.

Pe aceeași temă

Previziunile INSP arată că România ar putea ajunge la peste 70.000 de cazuri zilnic şi ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii viitoare, iar capacitatea maximă de internare pentru patologia COVID-19 între 8 şi 10 februarie.

 

„În ceea ce priveşte secvenţierile efectuate, tulpina Omicron devine dominantă şi dintre secvenţieri 75% sunt cu varianta Omicron, dar există încă şi varianta Delta. Să ştiţi că noi avem cazurile grave, cazurile din ATI, în momentul de faţă, în general cu varianta Delta.

 

Pe măsură de varianta Delta va dispărea din circulaţie datorită concurenţei cu varianta Omicron care se transmite mult mai rapid, e posibil că avem o evoluţie mai favorabilă, nu neapărat favorabilă, pentru că şi varianta Omicron poate produce la anumite categorii de persoane situaţii dificile din punct de vedere al sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Prahova.

 

Statisticile prezentate de Rafila arată că majoritatea cazurilor de infectare sunt la persoane nevaccinate, iar în cazul celor vaccinaţi cele mai multe cazuri sunt la persoanele vaccinate de mai mult de şase luni sau cu o singură doză.

 

În schimb, în ceea ce priveşte decesele 86% sunt la persoane nevaccinate, fapt care arată utilitatea vaccinului, a menţionat ministrul.

 

În ceea ce priveşte previziunile Institutului de Sănătate Publică pentru următoarele trei săptămâni, datele prezentate de INSP arată că în perioada 15-31 ianuarie se poate ajunge la o medie a infectărilor cuprinsă între 7.300 şi 35.000 de cazuri, iar pentru primele două săptămâni ale lunii februarie estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri.

 

„Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie - n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360", a afirmat Rafila.

 

În ceea ce priveşte spitalizarea, INSP arată că „există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie”.

 

„Când se atinge, dacă vreţi, capacitatea de spitalizare din România, e undeva în jur de 8 februarie, 8-10 februarie, iar la ATI, mai repede, la începutul lunii februarie. Astea sunt ipoteze de lucru, ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă”, a precizat ministrul Sănătăţii.

 

Alexandru Rafila a adăugat că de săptămâna viitoare se va ajunge, cel mai probabil, la 700.000 de teste săptămânal, creşterea gradului de testare urmând a duce la creşterea numărului de cazuri.

 

El a menţionat că „momentul optim" pentru implementarea certificatului verde la locul de muncă era perioada august-septembrie a anului trecut.

 

„Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că vreţi să adoptăm certificatul verde pe 1 februarie, până intră în vigoare a trecut valul”, a adăugat Rafila.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22