Schimbări la CCR dar Valer Dorneanu (PSD) mai vrea un mandat de președinte

Redactia | 03.01.2019

Trei judecători CCR își încheie mandatele în anul 2019, iar judecătorii constituționali își vor alege un nou președinte, care cel mai probabil va fi tot Valer Dorneanu din partea PSD.

Pe aceeași temă

Judecătorii CCR Petre Lăzăroiu și Mircea Ștefan Minea își încheie, în acest an, mandatul de 9 ani. De asemenea, tot în acest an se încheie restul de mandat pe care a fost numită Simona Maya Teodoroiu în funcția de judecător CCR.

Lăzăroiu a fost numit de Președintele României, Minea - de Camera Deputaților, iar Teodoroiu - de Senat. Astfel, aceleași instituții trebuie să facă în 2019 noi numiri pentru funcții de judecători CCR.

Practic, o treime din componența CCR se reînnoiește în anul 2019, Curtea Constituțională fiind formată din 9 judecători.

Dorneanu mai vrea un mandat

De asemenea, tot în anul 2019 expiră mandatul de președinte al Curții Constituționale, funcție deținută în prezent de Valer Dorneanu. Judecătorii CCR vor alege, astfel, un nou președinte. Mandatul de președinte CCR este de trei ani și poate fi reînnoit. Acesta va candida cu șanse foarte bune pentru un nou mandat de președinte al CCR.

Valer Dorneanu a fost consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, deputat PSD și președinte al Camerei Deputaților.

  • Numiți la propunerea PSD: Valer Dorneanu - președinte, Marian Enache

  • Numiți de Președintele României: Livia Stanciu, Daniel Morar

  • Numiți la propunerea PNL: Mona Pivniceru

  • Numiți la propunerea UDMR: Attila Varga

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22