Școlile Particulare cer în instanță redeschiderea școlilor și unde rata de infectare e de peste 3

Laurentiu Gheorghe | 29.10.2020

Asociația Școlilor Particulare atacă în instanță hotărârile dispuse de autorități de suspendare a cursurilor în toate școlile din zonele în care rata de infectare a depășit 3 cazuri la mia de locuitori.

Pe aceeași temă

Într-un comunicat de presă transmis joi, Asociația Școlilor Particulare anunță că a decis în ultima adunare generală, la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara, să solicite în instanță anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ de pe raza localităților în care s-a depășit rata de infectare de 3 la mie.

Primele demersuri în instanță vor fi făcute vineri pentru municipiile Cluj-Napoca și Brașov.

Conform sursei citate, la începutul săptămânii viitoare vor fi făcute demersuri în instanță în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare.

Argumentele din plângerile prealabile care vor fi depuse în instanță:

 1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.

 1. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale:

  • să fie prevăzută de o lege (a),

  • să fie necesară într-o societate democratică (b),

  • să fie proporţională cu scopul vizat (c)

  • să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d).

  • Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.

 1. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale. Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele - Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar

 1. Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.

 1. Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratică pentru protejarea sănătăţii publice.

 1. S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile fără ca aceasta să fie fundamentată prin raportare la existenţa transmiterii comunitare şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, dar şi a altor criterii de risc, astfel cum impune Ordinul comun. În schimb s-a folosit strict criteriul tehnic, reprezentat de rata incidenţei cumulate cu îmbolnăviri Covid-19, a cărui îndeplinire nu presupune luarea obligatorie a măsurii trecerii tuturor unităţilor de învăţământ în scenariul de funcţionare 3.

 1. De altfel Organizația Mondială a Sănătății a constatat într-un Ghid din 14 septembrie 2020 că:

 • Din perspectiva sănătății publice, decizia de a închide sau redeschide școlile ar trebui să fie ghidată de o abordare bazată pe riscuri, luând în considerare epidemiologia COVID19 la nivel local, capacitatea instituțiilor de învățământ de a-și adapta sistemul pentru a funcționa în condiții de siguranță;

 • impactul închiderii școlilor asupra pierderilor educaționale, echității, sănătății generale și bunăstării copiilor;

 • gama de alte măsuri de sănătate publică implementate în afara școlii.

 • Deciziile privind închiderea totală sau parțială sau redeschiderea ar trebui luate la un nivel administrativ local, pe baza nivelului local de transmitere a SARS-CoV-2 și a evaluării riscurilor locale, precum și în ce măsură redeschiderea setărilor educaționale ar putea crește transmiterea în comunitatea. Închiderea facilităților educaționale ar trebui luată în considerare numai atunci când nu există alte alternative.

 • Pe baza celor mai bune date disponibile, COVID-19 pare să aibă o povară directă limitată asupra sănătății copiilor, reprezentând aproximativ 8,5% din cazurile raportate la nivel global și foarte puține decese (vezi caseta Cercetări privind COVID-19 la copii și în școli pe pagina

 1. În schimb, închiderea școlilor are un impact negativ clar asupra sănătății copiilor, educației și dezvoltării, venitului familiei și economiei generale. Guvernele naționale și locale ar trebui să ia în considerare prioritizarea continuității educației prin investiții în măsuri cuprinzătoare, multistratificate pentru a preveni introducerea și răspândirea în continuare a SARS-CoV-2 în medii educaționale, limitând totodată transmiterea în comunitatea mai largă.

 2. Emitentul actelor este cel care ar fi trebuit să justifice oportunitatea şi legalitatea acestei măsuri precum şi, să menționeze criteriile ce stau la baza examenului de proporționalitate în ingerința dreptului la educație al copiilor".

Ultimele date transmise miercuri de Ministerul Educației arătau că la nivel național se aflau în scenariul 3 - cursuri exclusiv online - 3.393 de unități de învățământ. Dintre acestea, în 385 s-au înregistrat cazuri de COVID-19, în timp ce 3.008 unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care funcționează ori a unor lucrări de reabilitare, preciza Ministerul Educației.

Conform acelorași date, miercuri 9.304 unități de învățământ figurează în scenariul verde - prezența fizică la școală, iar 4.959 în scenariul mixt.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22