Scările de bloc din București sunt împânzite de afișe: Hoții sunt flămânzi și liberi

E.b. | 04.11.2017

„Hoții sunt flămânzi și liberi” ori „au apărut grupuri de infractori care acţionează în diferite moduri”. Sunt afişe care s-au ivit, în ultimele săptămâni, în multe scări de bloc din București. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, sugerează că nu poartă răspunderea pentru eliberarea unui număr mare de deţinuţi.

Pe aceeași temă

 


Adminstratorii spun că, după eliberarea deţinuţilor din cauza condiţiilor improprii din penitenciare, au sesizat multe persoane dubioase care au încearcat să intre în scări, fără să poată spune la cine merg.

 

Şi poliţiştii sunt de acord: situaţia este periculoasă. În mod normal, deţinuţii ar fi trebuit să fie monitorizaţi, mai ales că se ştie din start că rata de recidivă ajunge până la 80%, conform Digi24.

 

- Cine e?

- Poșta!

 

Cu o astfel de minciună mulţi infractori trec de primul filtru, interfonul, chiar cu ajutorul locatarilor. Cum deţinuţii eliberaţi recent au început să bată pe la casele oamenilor, administratorii şi-au luat măsuri suplimentare. Au pus afişe de avertizare pentru locatari.

 

De asta mi-a venit ideea, să previn incidente și intrări ilegale în scara blocului, mai ales că se dau cititori de gaz, de contoare electrice, de verificări instalații, ba că trebuie să duc pizza”, spune Petrică Ristea, administrator, citat de Digi24.

 

Administratorii de blocuri recunosc că sunt speriaţi de eliberarea în masă a deţinuţilor..

 

Nu au un cip, nu au un control. Acum adminstratorii sunt cei care mai fac restricţii în imobil”, mai spune Petrică Ristea.

 

Iar oamenii sunt păţiţi.

 

- La etajul 1 au spart, la etajul 7. I-au urmărit că au plecat în concediu și au venit ziua în amiaza mare. - Lumea nu a auzit?

 

- Nu iese nimeni.

 

Oameni sunt îngrijoraţi, mai ales că nimeni nu mai ştie nimic de ei, odată ce ajung în libertate.

 

În orice ţară civilizată, de la ieşirea din penitenciar, e luat în supravegherea poliţiei, este dus la cabinet la psiholog. Se lucrează foarte mult ca să nu mai ajungă înapoi”, spune Iulian Surugiu liderul unui sindicat din Poliție.

 

Este clar că aceste persoane s-au învăţat cu acest trai în închisori şi nu îi interesează dacă săvârşesc o nouă infracţiune”, spune unul dintre români.

3.000 au intrat deja în comisiile de eliberare condiţionată. Problema este una de fond: ineficienţa măsurilor de reintegrare socială”, afirmă Maria Nicoleta Andreescu, director APADOR-CH.

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, sugerează că nu el poartă răspunderea pentru decizia care a dus la eliberarea unui număr mare de deţinuţi.

 

În Parlament s-a modificat, s-a schimbat sensul soluţiei, iar la Parlament din trei zile s-au facut șase zile”, susține Tudorel Toader.

 

Legea privind recursul compensatoriu a dus la eliberarea a 529 de deținuți în prima ei zi de aplicare, acum două săptămâni. Alți peste 3.300 de deținuți au cerut dreptul de a primi eliberare condiționată, iar dosarele lor sunt analizate în prezent. Printre cei care scapă mai repede din închisoare se numără persoane şi condamnate pentru crimă, viol şi tâlhărie.

 

Potrivit statisticilor oficiale ale ANP, 184 de hoţi, 135 de tâlhari, 33 de criminali şi 47 de violatori au ieşit în aceste patru zile de după gratii, înainte de termen, pe motiv că spaţiile de detenţie nu respectau condiţiile. Citiți aici lista completă a faptelor comise de aceștia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22