Scrisoarea de accept a FMI, privind imprumutul, a ajuns la guvern

Bernard Noghiu | 23.04.2009

Pe aceeași temă

Purtatorul de cuvânt al Guvernulu României, Ioana Muntean, a anuntat ca autoritatile române au primit joi scrisoarea de accept a FMI privind împrumutul de 20 de miliarde de euro pe care România l-a contractat în cursul lunii trecute.

Aceasta scrisoare a FMI este raspunsul Fondului la scrisorea de intentie a Guvernului României cu privire la acord.

Dupa ce scrisoarea va fi semnata de Ministerul de Finante, ea va fi trimisa Comisiei Europene pentru a primi aprobarea în cadrul Consiliului Ecofin, consiliu care se va reuni în zilele de 4 si 5 mai.

Acelasi purtator de cuvânt a declarat ca guvernul se va reuni la ora 14.00, într-o sedinta speciala, pentru a discuta despre acordul cu FMI.

Saptamâna trecuta, premierul Emil Boc anuntase ca guvernul deja a primit informatia de la FMI, conform careia autoritatile române vor primi scrisoarea oficiala pentru încheierea acordului în perioada 14-20 aprilie.

România a obtinut, în luna martie, un acord de finantare de circa 20 de miliarde de euro, din care 12,95 de miliarde de la FMI si 5 miliarde de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii finaciare internationale.

Conditiile împrumutului

FMI si CE au conditionat acordarea împrumutului prin aplicarea de catre Guvernul României a unei politici fiscale si salariale responsabile.

În legatura cu aceste conditi, Emil Boc declara în luna martie: "FMI a impus patru conditii majore: adoptarea înainte de 4 mai a actului normativ pentru ajustarea bugetara, adoptarea legii salarizarii unice, adoptarea legii responsabilitatii fiscale si reforma sistemului de pensii".

În urmatoarea perioada guvernul a facut eforturi pentru îndeplinirea acestor conditii. Referitor la legea salarizarii unice, premierul Boc a anuntat miercuri, 22 aprilie, ca aceasta va fi adoptata pe data de 30 iunie, iar legea va ajuta la eliminarea inechitatilor din sistemul bugetar.

La sfarsitul lunii martie, seful delegatiei FMI la Bucuresti  anunta ca prima transa de împrumut va fi de 5 miliarde de euro si va fi disponibila în luna mai, iar premierul Boc, referindu-se la aceasta prima transa, aprecia ca va ajuta la aprecierea monedei nationale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22