Scrisoarea PNL către Comisia de la Veneția pentru OUG-le lui Toader, în Adunarea Parlamentară a CE

Redactia | 01.03.2019

Scrisoarea prin care liberalii cer Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Veneția pentru ordonanțele lui Toader va fi dezbătută în plen pe 6 martie.

Pe aceeași temă


Reuniunea APCE este programată pentru 6 martie, la Paris, iar scrisoarea PNL figurează la punctul 10 pe ordinea de zi a ședinței.


"Urmare a apariției OUG 7/2019, în ultimele zile în România se înregistrează proteste ale magistraților fără precedent. Ele au fost generate de noile prevederi care transformă SIIJ (Secția pentru anchetarea magistraților - n.r.), în mare măsură, într-un parchet de sine stătător, ceea ce generează temeri privind un efect intimidant asupra magistraților. Noua prevedere a posibilității de eliberare din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de ”bună reputație”, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridică și ea mari semne de întrebare. O altă prevedere care poate influența negativ actul de justiție este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozițiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcționarea Parchetului General sau DNA", spun liberalii în scrisoarea adresată APCE în scrisoarea către APCE, consultată de HotNews.ro


O altă prevedere care poate influența negativ actul de justiție, spun liberalii, este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozițiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcționarea Parchetului General sau DNA. De asemenea, principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, susținut până recent și de majoritatea parlamentară și legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferită judecătorilor de a prelua funcții de procurori de rang înalt în anumite condiții, mai spun liberalii. Dincolo de toate acestea, numeroși specialiști consideră că textul OUG 7/2019 ridică probleme de neconstituționalitate.


Liberalii spun că este necesară această cerere către APCE pentru ca instituția să solicite o opinie Comisiei de la Veneția în legătură cu OUG 90, 92 și 7 care vizează modificarea Legilor Justiției și înființarea Secției de anchetare a magistraților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22