Sculptorul Florin Codre a incasat 10 milioane lei pentru o statuie pe care nu a livrat-o. Ministerul Culturii l-a dat in judecata: banii sau statuia

Fara Autor | 05.11.2013

Pe aceeași temă

Ministerul Culturii il da in judecata pe sculptorul Florin Codre pentru a recupera fie cele 10 milioane lei platite artistului pentru realizarea monumentului Marii Uniri din Arad, fie lucrarea, potrivit Primariei Arad. Sculptorul a incasat banii, insa nu a predat lucrarea, care s-ar afla in China, si nici nu mai este de gasit, sustine municipalitatea. Artistul este "abonat" la lucrari publice, incasand de la stat cateva zeci de milioane de lei, scrie HotNews.ro.

"Primaria Municipiului Arad a fost informata  oficial ca Ministerului Culturii apeleaza la instanta pentru a-l obliga pe sculptorul care a castigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri sa livreze lucrarea sau sa restituie premiul de 10 milioane de lei platit din bani publici. "In urma notificarilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat actiune in instanta in vederea recuperarii lucrarii Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia", se arata in instiintarea semnata de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Directiei Patrimoniu Cultural, potrivit unui comunicat al Primariei Arad.

"Istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsa din teatrul absurd. E bine ca totusi reprezentantii guvernului s-au trezit in sfarsit sa reactioneze. Este un esec incalificabil, au ajuns practic in situatia de a declarat "pierdut" Monumentul  Marii Uniri, este o ofensa fara margini adusa Romaniei  si istoriei poporului roman", a declarat primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falca, citat de HotNews.

Initiativa ridicarii in Arad a unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a aparut in primii ani dupa Marea Unire, fiind relansata in anul 2003 prin reinfiintarea Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Asociatia a si organizat de altfel un concurs national pentru proiectul artistic. 

Ministerul Culturii a scos insa din buget fondurile pentru finantarea acestuia si a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fara consultarea reprezentantilor Asociatiei aradene, scrie HotNews.

Proiectul castigator a fost anuntat in toamna anului 2007, iar sculptorul  brasovean Florin Codre a obtinut pentru realizarea lucrarii sale 10 milioane de lei  de la Ministerul Culturii. Primaria Arad a prevazut anual fonduri in buget pentru realizarea infrastructurii si instalarea monumentului, dar livrarea lucrarii nu a mai avut loc.

"Incercarile repetate ale municipalitatii de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, dupa cum nici solicitarile de clarificari adresate Ministerului Culturii nu au primit raspunsuri. Pana in urma cu cateva zile singurele informatii despre situatia Monumentului au fost cele aparute in presa, referitor la executarea lucrarii in China", sustin reprezentantii Primariei Arad.

Potrivit informatiilor aparute in presa, statuia ar fi fost realizata, insa a ramas in China deoarece Ministerul Culturii nu vrea sa plateasca 100.000 de euro pentru transportul obiectului de arta pana in Romania.

Florin Codre a realizat si controversata statuie a regelui Carol I, amplasata in prezent in Piata Palatului Regal. Si aici a fost organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, insa a participat doar Florin Codre care a si castigat. Pentru aceasta lucrare municipalitatea a platit peste 10 milioane lei.

Codre a realizat si statuia lui Carol I din Calarasi. Pentru aceasta lucrare s-au platit 3,6 milioane lei. Sculptorul va realiza si statuia regelui Ferdinand, care ar urma sa fie amplasata in Piata Victoriei, lucrare platita de Primaria Capitalei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22