Se apropie alegerile. Presiuni, derapaje si cenzura la Radio Romania Actualitati

Dora Vulcan | 04.11.2016

Dupa ce Catalin Gombos si Alexandru Rusu au ajuns cercetati disciplinar pentru ca si-au exercitat dreptul de avertizori publici impotriva unei campanii duse de conducerea RRA si au fost supusi unui proces intern absurd a venit randul altui coleg de-al lor: Gabriel Basarabescu, realizatorul matinalului de duminica.

Pe aceeași temă

 

 

Realizator al unei emisiuni, acesta si-a pierdut dreptul de a o mai gestiona din motive care nu au legatura cu calitatea profesionala ci cu viziunea sefilor RRA asupra formatului, care i-a deranjat pentru că jurnalistul i-a acordat prea mult spatiu premierului Ciolos in interviurile pe care acesta i le-a luat la matinalul de duminica. 

 

 

Gabriel Basarabescu a fost retras de la pupitrul emisiunii matinale de duminica in care i-a avut invitati pe Neagu Djuvara, premierul Dacian Ciolos si care are o rubrica destinata alegerilor din Republica Moldova, ceea ce se pare ca ar fi deranjat conducerea radiolui public, condus de Ovidiu Miculescu.

 

 

Gabriel Basarabescu apeleaza la calitatea de avertizor public si spune ca este vorba despre o "forma de cenzura".

 

 

"Vreau sa avertizez ca numerosi colegi jurnalisti - peste 20 - se afla in situatia de a le fi fost luata emisiunea pe care o realizau, fara a primi explicatii sau reprosuri, in locul lor, in multe cazuri, fiind aduse persoane din afara (radioului - n.red.)" , spune Gabriel Basarabescu, citat de Hotnews.ro

 

 

Realizatorul a pus la dispozitia HotNews.ro inregistrari ale unor discutii avute cu Dan Preda, directorul Radio Romania Actualitati, si cu Nicu Popescu, sef al redactiei RRA si care au avut loc inainte de inalturarea sa de la matinalul de duminica.

 

 

Potrivit inregistrarilor detinute de Hotnews, cei doi ii cer lui Basarabescu sa respecte un format strict, in care interviurile sa nu fie mai lungi de cateva minute, ei amintind de interviuri lungi pe care realizatorul le-a luat in ultimul an.

 

 

Or, doua dintre aceste materiale lungi l-au avut ca interlocutor pe premierul Dacian Ciolos. Pentru unul dintre interviurile cu Ciolos unul dintre sefi i-a reprosat realizatorului: "Sa stii ca in 3-4 minute se pot face interviuri din care ies mai multe stiri decat s-au scos din acel material de 20 de minute." Un alt interviu lung afost cu Dumitru Bortun si a fost difuzat imediat dupa tragedia de la Colectiv, soldata cu caderea guvernului Ponta.  

 

 

***

 

Basarabescu nu e primul jurnalist supus cenzurii si care acuza derapajele conducerii RRA. Doi colegi de-ai sai, Catalin Gombos si Alexandru Rusu, sunt cercetati disciplinari pentru ca si-au exercitat dreptul de avertizori publici in legatura cu o campanie pe care RRA a dus-o si care a si fost ulterior sanctionata de CNA. Campania era impotriva unui proiect de lege care nu era pe placul lui Ovidiu Miculescu, preşedinte dintrector general al RRA. Ovidiu Miculescu este apropiat al fostului premier Adrian Nastase. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22