Se curăță fraudele de la BAC 2011

Fara Autor | 10.11.2011

Corpul de control al Ministerului Educației a trimis zeci de anchete Parchetului General cu cazuri a zeci de profesori suspectați de fraude la Bacalaureatul 2011.

Pe aceeași temă

 

Corpul de control al Ministerului Educației a trimis zeci de anchete Parchetului General cu cazuri a zeci de profesori suspectați de fraude la Bacalaureatul 2011.
 
Ministrul a declarat că Bacalaureatul din 2011 reprezintă "un moment de cotitură în învățământul românesc" și "stabilește un standard de corectitudine de la care nimeni nu va îndrăzni să facă pasul înapoi".
 
"Le mulțumesc profesorilor care într-un an dificil au arătat că, în educație, nu se mai poate oricum, și singurele căi sigure pentru succesul în viață sunt munca și onestitatea", a spus ministrul Funeriu, citat de ziare.com.
 
Situația anchetelor
 
Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul în acest an, multe licee din ţară au avut promovabilitate zero, iar în majoritatea judeţelor procentul celor care au promovat este mult mai mic faţă de anul trecut. 
Rezultatele au indicat cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani, iar motivul invocat de părinți și profesori a fost instalarea camerelor de supravegheat în sălile de examen. Apoi, au apărut diverse știri prin presă cu cazuri de fraudă. 
 
Potrivit comunicatului Ministerului Educației, după derularea anchetelor, în Mehedinți, 72 de profesori sunt suspectați de fraudă, în urma unei anchete realizate de corpul de control al ministrului Educației.
 
În Ilfov, s-a solicitat Inspectoratului Școlar Județean să se sesizeze Parchetul pentru fraude comise de 62 de cadre didactice.
 
În Arad, TimiȘ, CaraȘ-Severin, Constanța și Hunedoara, sunt în derulare anchete cu privire la desfașurarea Bacalaureatului.
 
Ministrul a adăugat că doi directori din Giurgiu vor intra în procedura de evaluare a activității, la fel și directorul colegiului național "Sf. Sava" din București. 
 
In ceea ce privește cadrele didactice, există cinci cazuri de cercetare disciplinară în Constanța și două în București.
 
În Arad, TimiȘ, CaraȘ-Severin, Constanța și Hunedoara, sunt în derulare anchete cu privire la desfașurarea Bacalaureatului.
 
Rezultate îndoielnice
 
Bacalaureatul din 2011 a fost unul cu scandal. În multe licee din România au fost descoperite situații de fraudă și nu numai. Peste 600 de elevi au fost dați afară din săli și peste 200 de profesori sunt suspectați de fraudă.
 
Anchetele Ministerului Educației au fost demarate deoarece, se pare, diferența dintre ratele promovabilității din prima sesiune a examenului comparativ cu cele din a doua sesiune a examenului este foarte mare. 
 
Peste 70 % dintre elevii care au susţinut examenul debacalaureat 2011, în judeţul Mehedinţi, nu au reuşit să promoveze în prima sesiune, iar la două licee niciun candidat nu a obţinut medii de trecere. La Grupul Şcolar Agricol şi Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, ambele din Drobeta-Turnu Severin, promovabilitatea a fost zero.
 
În sesiunea a doua, procentul a fost surprinzător: aproape 53% dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul în această toamnă au promovat. 
 
Ilfovul a avut rata de promovabilitate de 36% în prima sesiune a examenului, iar după depunerea contestațiilor, rata de promovabilitate a fost de de 24,4%.
 
Constanța este unul dintre județele unde nu s-au pus camere de supraveghere video în sălile de examen și care au avut o rata de promovabilitate de 57,6%, pe lângă Suceava, (65,03%) și Harghita (64,03%).
 
Iar, în sesiunea de toamnă doar 11% dintre cei 2.960 de elevi înscrişi au obţinut o medie de trecere. În schimb, 2026 nu au promovat, iar 21 au fost daţi afară din examenul de bacalaureat.
 
În judeţul Timiş au promovat 31,79% dintre cei care s-au prezentat la examen, cu mult sub procentul înregistrat anul trecut - 82,84. La patru licee din Timişoara - CFR, UMT, Silvic şi Agricol - niciun elev nu a promovat examenul. Apoi, după sesiunea de toamnă, gradul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 12%
 
În judeţul Hunedoara, procentul celor promovaţi înainte de contestaţii a fost de 38,36%, mai puţin de jumătate faţă de cel înregistrat în 2010, când 85% dintre cei care au susţinut bacalaureatul au trecut examenul, apoi, după sesiunea de toamnă, rata de promovabilitate a fost de 18%.
 
Și în judeţul Arad, sesiunea de vară a bacalaureatului a adus cele mai slabe rezultate din istorie, cu o promovabilitate de doar 36,43 %, comparativ cu 86,38% în iulie 2010, în acest an existând licee cu un singur candidat promovat. Rata de promovare la a doua sesiune a bacalaureatului a fost de 16,7%, cele mai slabe rezultate fiind obţinute de cei care au urmat învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă.
 
De asemenea, promovabilitatea a fost zero în şase licee din Timiş, patru din Alba şi două din Arad.
 
La Giurgiu, conform unor surse din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, rata de promovabilitate a celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat a fost de 38,83%, una dintre cele mai bune din ţară, deși, în prima sesiune, rezultatele au fost la fel ca cele din mai scăzute decât în Mehedinți, la prima sesiune.
 
Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03 %, cea mai mică înregistrată după Revoluţie, spune inspectorul general şcolar, Cristian Alexandrescu. În urmă cu un an, procentul celor care promovau examenul era de 61,26 %, iar în 2009, de 76,32 %. 
 
În a II-a sesiune a fost de 15, 93% din numărul candidaţilor înscrişi. Doar zece candidaţi au obţinut note peste 9.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22