Secția de investigare a magistraților își începe activitatea cu anchete în 1.400 de dosare

Redactia | 23.10.2018

Recent înființată Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului general a devenit operațională începând de azi și va prelua spre soluționare toate dosarele în care sunt implicați magistrați.

Pe aceeași temă

 

 

 

Este vorba de peste 1400 de dosare din întreaga țară: în jur 300 de la DNA, peste 260 de la Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), câteva de la DIICOT și Secția Parchetelor Militare, restul de la cele 16 parchete de pe lângă curțile de apel din țară, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

 

Adina Florea va fi anchetată de colegii ei. Vor fi preluate la Secția pentru magistrați inclusiv dosarele de la DIICOT și SUPC privind protocolul publicat de Vâlcov, cauze care o vizează pe Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la șefia DNA, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro Culmea e că Adina Florea a obținut vineri un post de procuror de execuție la această secție, în urma unui interviu desfășurat vineri la CSM și, prin urmare, ea ar putea fi investigată de colegii ei.

 

Kovesi, Coldea și Maior vor fi anchetați de Secția pentru magistrați. Vor fi preluate și dosarele deschise la Secția Parchetelor Militare (SPM) privind protocoalele încheiate de SRI cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ alias Parchetul general sau Ministerul Public) și care îi vizează pe Laura Codruța Kovesi și foștii șefi ai SRI, George Maior și Florian Coldea, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. ”Dacă într-o cauză este un magistrat implicat, atunci dosarul merge la această secție”, a declarat un judecător, care a dorit să își păstreze anonimatul.

 

Vor fi preluate toate arhivele cu magistrați, o bază de date formidabilă, mai tare ca vechea SIPA. Nou înființata Secție pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului general va prelua și arhivele cu dosarele privind magistrații de la celelalte parchete. ”E vorba de arhiva curentă (care vizează ultimii 2-3 ani) și arhiva generală, care conține dosarele cu magistrați clasate și care nu au fost distruse, adică cele din ultimii 15 ani”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. Numai arhiva de la SUPC ar conține 1527 de dosare cu magistrați, soluționate, deci în total, din întreaga țară, vor fi de ordinul miilor. În România sunt în jur de 7000 de magistrați și aproape fiecare dintre ei a avut măcar o plângere formulată împotriva lui de un justițiabil nemulțumit, au explicat sursele G4Media.ro. ”Noua secție va avea o arhivă de date extrem de importantă. Practic, fiecare plângere soluționată, clasată, împotriva unui magistrat din ultimii 15 ani, va ajunge la ei. Actuala putere a înfierat SIPA (serviciul secret al Ministerului Justiției care a funcționat pe vremea PSD-ului lui Adrian Năstase), însă noua secție pentru magistrați va avea acces la o bază de date cu informații despre magistrați mult mai importantă ca SIPA”, a explicat un procuror pentru G4Media.ro.

 

Câțiva judecători de la Înalta Curte și unii procurori DNA vor fi primele ținte ale noii secții. Kovesi, Lăncrănjan (procuroarea lui Dragnea – n.r.), Negulescu, Onea vor fi primii clienți. Grav este că procurorii Secției pentru magistrați vor putea începe acțiunea penală împotriva unui judecător incomod și îl vor putea suspenda automat din funcție, îl vor scoate din joc. Până acum, Inspecția Judiciară se uita în actele din dosare, dar procurorii Secției pentru magistrați vor putea intra în computerele sau telefoanele magistraților, dacă încep urmărirea penală împotriva lor. Sau gândiți-vă ca un inculpat îi face plângere unui magistrat de la Satu Mare și acesta este plimbat pe drumuri, pe banii lui, la București. Credeți că va mai face sau va mai judeca dosare sensibile acel magistrat?”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

 

Impunitate totală pentru magistrații corupți în perioada imediat următoare.  În vreme ce se așteaptă ca magistrații incomozi să fie printre primele victime ale noii secții, colegii lor corupți ar putea sta liniștiți. ”Gândiți-vă că, mâine, un magistrat din țară ia mită. Cine îl prinde? DNA avea capacitatea să facă un flagrant, în vreme de noua secție abia se pune pe picioare și este populată cu oameni care nu au făcut în viața lor dosare operative. Șefa secției (Florena Esther Streschi – n.r.) a fost grefier și apoi, după ce a devenit procuror, a lucrat numai la Resurse Umane. Cum să prindă ei un magistrat care mâine ia mită? Chiar și un magistrat, care beat fiind, provoacă un accident rutier grav. Fac ei, cei 6 selectați până acum, urmărire penală proprie, vor merge pe teren la fața locului?”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

 

Vineri, o comisie din CSM a selectat procurorul șef al Secției pentru magistrați în persoana procuroarei Florena Esther Sterschi, fostă noră a generalului SRI Ionel Marin, prim-adjunctul directorului PSD al SRI, Radu Timofte. Alți 5 procurori de execuție au fost selectați, printre care Iuliana Magdalena Olteanu alias ”Cristina” de la Securitate sau Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la șefia DNA.

 

Comisia de la Veneția a recomandat renunțarea la înființarea acestei secții, însă cu toate acestea ea devine operațională începând de azi, 23 octombrie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22