Secretarul general PSD, Marian Neacșu, a fost angajat consilier al șefului ANRE

Redactia | 04.05.2018

Marian Neașcu, secretar general al PSD, un apropiat al liderului Liviu Dragnea, este consilier al președintelui Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) din decembrie 2017, informează HotNews.ro

Pe aceeași temă

 

 

ANRE este agenția care a aprobat din ianuarie până acum mai multe scumpiri ale prețului reglementat al gazelor naturale, chiar în perioada în care Marian Neașcu, era consilierul președintelui arbitrului de pe piața energiei. În această situație, în care un apropiat al său este consilierul șefului ANRE, Dumitru Chiriță, care până în octombrie 2017 când a preluat această funcție, a fost deputat PSD, de ce Liviu Dragnea se plânge de inflație, când ar putea să întrebe la el la partid, remarcă HotNews.ro.

 

Întrebați de HotNews.ro care sunt atribuțiile lui Marian Neacșu, reprezentanții ANRE au răspuns că „asigură asistenţă în activitatea Preşedintelui ANRE în relaţia cu Parlamentul României, Guvern şi alte autorităţi publice centrale şi locale". În plus, mai "asigură consiliere pentru preşedintele ANRE în legatură cu propunerile de acte normative".

 

Marian Neacşu este angajat pe durata determinată lucrând patru ore pe zi, având o retribuţie corespunzatoare orelor lucrate. Cuantumul retribuţiei este conform reglementărilor în vigoare şi contractelor de muncă încheiate de ANRE, confidenţial, a mai transmis ANRE.

 

ANRE mai susține că în cazul angajării lui Marian Neacșu "au fost respectate toate prevederile Constitutionale şi legale în vigoare", chiar dacă deține o funcție politică, iar Autoritatea trebuie să fie o instituție independentă.

 

În februarie 2016, Neacsu a fost condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, din cauză ca si-a angajat fiica la biroul parlamentar. Neacsu, deputat PSD de Ialomita in 2008-2012 si 2012-2016, nu a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar in urma acestei condamnari, insa este in continuare secretar general al partidului.

 

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat din mai multe scumpiri la gaze din ianuarie până acum. O primă scumpire a avut loc pe 10 ianuarie, cu circa 8%, în medie. La 1 aprilie s-a mai produs o scumpire cu 10% în cazul gazelor furnizate de Engie, care are circa 1,6 milioane clienți. De pe 1 mai s-au produs noi scumpiri în cazul unor furnizori mai mici, după ce ANRE a aprobat noi tarife de distribuție. Aceste scumpiri au avut un rol important asupra creșterii peste măsură a inflației.

 

Liviu Dragnea a declarat joi că "principalele cauze pentru creștere inflației sunt factori exogeni", legați de prețurile la gaze, energie și petrol, dar care nu sunt gestionate nici de Guvern, nici de BNR. Declarația a fost făcută după întâlnirea cu guvernatorul Mugur Isărescu.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22